Na Univerzitě Karlově padají hlavy. Kvůli sponzorskému příspěvku od Číňanů

25.10.2019 21:55

Univerzitní Středisko bezpečnostní politiky je bez šéfa. Rezignoval. Stejně jako tajemnice střediska. Důvodem jsou nejasnosti ve financování konferencí a přednášek. Informoval o tom server Seznam Zprávy.

Na Univerzitě Karlově padají hlavy. Kvůli sponzorskému příspěvku od Číňanů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Financování akcí, které pořádalo Středisko bezpečnostní politiky, se vyšetřuje na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Upozornil na to server Seznam Zprávy. Šlo o konferenci Boj o vodu, kdy univerzitní instituce ji sice chystala za podpory řadu sponzorů, ale sponzorské příspěvky chodily na účet soukromé společnosti. Tu ovládají čtyři představitelé zmíněného střediska a nese obdobný název, jen se zkratkou s. r. o. 

Nyní padají první hlavy – rezignoval vedoucí Střediska bezpečnostní politiky Miloš Balabán i tajemnice střediska Mirka Kortusová. Balabán nadále zůstává řadovým zaměstnancem střediska, opustil však i post tajemníka Česko-čínského centra. I za tímto odchodem mělo být financování, konkrétně česko-čínských konferencí, kdy od čínské ambasády měla soukromá firma obdržet 1,2 milionu korun.

Tajemnice pak byla odvolána i z pozice správkyně účetních středisek. Bezpečnostní konference Boj o vodu byla zrušena.

Na účet Střediska bezpečnostní politiky, s. r. o. odešly mimo jiné finance ze strany Lesů České republiky i z Vojenských lesů a statků. Fakulta sociálních věd nyní uvádí, že probíhá audit činnosti společnosti Středisko bezpečnostní politiky, s. r. o. Děkanka Alice Němcová Tejkalová společnost vyzvala, aby změnila obchodní název a zdržela se protiprávního jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…