Na Zemana jsem se za panáka zlobil, prohlásil Holcát. Určitě se ale změní

11.08.2013 18:02

Ministr zdravotnictví a lékař Martin Holcát je současně také hlavou lékařského konzilia, které pečuje o zdraví prezidenta Miloše Zemana. V rozhovoru pro server iDnes.cz uvedl, že pevně prezidentovi věří, že dokáže přejít na zdravý životní styl, a tak zabránit své cukrovce, aby se rozvinula do těžší podoby.

Na Zemana jsem se za panáka zlobil, prohlásil Holcát. Určitě se ale změní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát (uprostřed)

Prezidentova cukrovka podle Holcáta naštěstí není natolik závažná, aby se musel léčit inzulinem, léky však samozřejmě brát musí. „Když bude dodržovat životosprávu, tak je to časem dobře kompenzovatelné. A diabetická noha? Ta hrozí každému diabetikovi,“ odvětil na dotaz, zda by Zemana mohly ohrozit případné komplikace jeho nemoci.

Dále je hlava státu také sledována kvůli možné tvorbě ledvinových kamenů. „Hůře se mu hojí rány, takže když měl teď stomatologický zásah, tak jsme museli kontrolovat, jak se rána hojí. Ale nemyslím si, že by mu momentálně hrozilo něco víc,“ dodal ministr.

Zeman musí omezit cukry, tuky, alkohol i cigarety

Prezident nyní musí dodržovat klasickou cukrovkářskou dietu. Jak Holcát upřesnil, Zeman musí omezit cukry i tuky, takže by měl z jídelníčku vynechat všechny uzeniny. „Z hlediska svých zlozvyků by měl samozřejmě omezit alkohol, výrazně. Ten totiž není vhodný pro diabetiky. A měl by omezit cigarety. Tady jsme se ale dohodli, že kdyby je zrušil úplně, byl by to pro něj příliš velký stresový faktor, takže jsme mu doporučili snížit počet vykouřených cigaret na polovičku, tedy na dvacet denně. Jinak by mohl začít ze stresu víc jíst a to by nebylo dobré,“ řekl.

Zeman se však před několika dny nechal pozvat na panáka, a to před očima novinářů. „Já jsem to viděl. A zlobil jsem se. Volal jsem lidem z jeho nejbližšího okolí a vyčinil jsem jim. Musí ho víc hlídat. Ale věřím, že to půjde a že prezident sám dokáže změnit životní styl,“ zadoufal Holcát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…