Na Zemana není o Vánocích nikdo zvědavý, myslí si soupeř z volby Dienstbier

25.12.2013 18:45

Prezident Miloš Zeman se rozhodl porušit "tradici" jeho předchůdců a svůj projev naplánoval na 26. prosince. Každoroční projev na Nový rok se tak letos vysílat nebude, čímž překvapil také politiky. Jak se na jeho rozhodnutí dívají jeho soupeři z prezidentské volby?

Na Zemana není o Vánocích nikdo zvědavý, myslí si soupeř z volby Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman pří rozhovoru s novináři

S anketou přišel server Lidovky.cz. Nejvíce kritiky na hlavu prezidenta padlo od Jiřího Dienstbiera. Podle něj nejsou lidé na prezidenta během svátků zvědaví. "Změna mi nepřijde šťastná. Vánoce jsou pro mě, a předpokládám, že i pro naprostou většinu lidí, rodinnými svátky. Nemyslím si, že někdo bude příliš zvědavý ve vánoční době na politické proslovy prezidenta republiky," nešetřil kritikou senátor.

To ministr v demisi Fischer tak přísný nebyl. "Je to rozhodnutí pana prezidenta, na které má plné právo," nechal se slyšet. Na datu podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga vůbec nezáleží - důležitější je podle něj obsah projevu. "Je mi opravdu jedno, kdy ten projev bude. Zajímá mě obsah projevu," dodal předseda. A co by oni rádi (kdyby na začátku tohoto roku boj o prezidentské křeslo vyhráli) řekli celému národu?

Evropská unie nás chrání

Karel Schwarzenberg by nám rád připomněl, že na tom nejsme v porovnání s ostatními zeměmi vůbec špatně. Chrání nás podle něj Evropská unie. Na co si ale máme dát podle něj pozor, jsme my sami. "Jsme členem největší bezpečnostní aliance na světě, takže ani tady nemusíme mít obavy. Jediné, čeho se musíme obávat, je vlastní malomyslnost, naše jednání v předklonu a naše neúcta k právu," říká Schwarzenberg.

To Jan Fischer by kladl důraz na mezilidské vztahy. "Abychom se trochu více zamysleli nad tím, co vše je možné pro tuto zem udělat a co my sami můžeme zlepšit," říká Fischer. To senátor Dienstbier odpověděl na otázku lakonicky. "Prezidentem nejsem, a tak bych jen všem popřál hodně štěstí do nového roku a snad i více důvodů ke spokojenosti a hrdosti na svou zemi," dodal na závěr.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…