Na dálnicích se dělá v noci a na Drahách jsme seškrtali zlaté padáky, pochlubil se v rádiu ministr Prachař

02.11.2014 18:55

Představte si, že se na dálnici pracovalo! V tomto duchu se vyjádřil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), který tím chtěl poukázat na to, že to tak nebývalo vždy. Ministr mimo jiné prozradil, že se pokouší prosadit změny v tom smyslu, aby se na výstavbě komunikací či jejich opravách pracovalo v noci i o víkendech. To také dosud nebylo standardem, alespoň v Česku. A pak se rozpovídal o zlatých padácích v Českých drahách, Adrianě Krnáčové a otřesech ve vládě.

Na dálnicích se dělá v noci a na Drahách jsme seškrtali zlaté padáky, pochlubil se v rádiu ministr Prachař
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) si v nedělním Press klubu Frekvence 1 moderátora Františka Xavera Veselého pochvaloval, že se na modernizaci dálnice D1 pracovalo i o státním svátku 28. října. „To vždy nebývalo,“ podotkl v úvodu vysílání. Celá modernizace potrvá ještě pět let. Smlouvy uzavírané předchozími vedeními ministerstva dopravy navíc neobsahovaly požadavek, aby se pracovalo i v noci a o víkendech. „Podle smluv se pracovalo ve všední den od do,“ podotkl ministr.

Chceme vidět, na co jdou peníze, zdůraznil Prachař

Následně se vyjádřil k tomu, že bude krajům přispívat na opravy silnic druhé a třetí třídy. Proč? „Protože občanovi je jedno, kdo silnice spravuje,“ zdůrazňuje. Příjemci nových peněz budou jednotlivé kraje a částky se budou lišit podle délky sítě silnic druhých a třetích tříd v jednotlivých krajích. To vše bylo možné jen proto, že se s ministerstvem financí podařilo vyjednat navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. „Kraje nám po desátém listopadu mohou posílat seznamy projektů, které chtějí realizovat. Podmínkou je, aby měly kraje zřízeny svůj účet u ČNB, aby bylo jasně vidět, kam peníze tečou.

V pořadu došlo také na situaci u Českých drah a ČD Cargo. Ministr oznámil, že se v ČD Cargo blýská na lepší časy, společnost vytvořila zisk, podobně i České dráhy. Prachař v této souvislosti zdůraznil, že musí řešit problémy z minulosti. „První co bylo, tak jsme se podívali na poradce a právní kanceláře, které měly smlouvy na poradenství, a pak jsme se podívali na personální stránku a seškrtali jsme zlaté padáky,“ popsal situaci u Českých drah šéf resortu.

„Podáme trestní oznámení a pokusíme se ochránit podnik České dráhy,“ pokračoval ministr. Peníze, které dnes podniku chybí, můžeme prý zkusit vymáhat od předchozích vedení, která nesou odpovědnost za nákupy. Na kriminalistech podle ministra je, aby to rozkryli.

Dlouhodobě se prý šéf resortu dopravy snaží o to, aby byla na jedné straně zachována určitá kontinuita, aby se nově příchozí lidé nemuseli seznamovat s chodem podniku, ale zároveň tam hodlá přivést a udržet odborníky.

Krnáčová a otřesy ve vládě

Ve druhé polovině Prachař pořadu vychvaloval budoucí pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. Podle jeho názoru bude schopná hlavní město uřídit. „Ale ono to není o jednom člověku, ale o tom, jaký tým lidí si tam přivede,“ zaznělo ve vysílání.

V úplném závěru se vyjadřoval ke svému možnému ministerskému pádu. „Židle se kýve pod každým ministrem dopravy, který nastoupí, protože jde o resort s velmi širokým záběrem,“ zdůraznil. Úvahy o tom, že by mohl ve vládě skončit, ovšem přisuzuje spíše době, kdy se o tom hovořilo, tedy v čase předvolebního napětí. Z odborných kruhů se prý volání po jeho hlavě neozývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…