Na "havlovskou" konferenci Forum 2000 přijede premiér exilové vlády Tibetu

05.10.2012 21:24

Na letošní debatní událost Forum 2000 dorazí premiér exilové tibetské vlády Lozang Sanggjä. V minulosti se této 'havlovské' konference účastnil dalajláma. Tento duchovní vůdce Tibetu byl přítelem zesnulého prezidenta Václava Havla, který ho do Česka často zval. O návštěvě tibetského premiéra dnes ČTK informoval Filip Šebek z Nadace Forum 2000. Konference se koná koncem října.

Na "havlovskou" konferenci Forum 2000 přijede premiér exilové vlády Tibetu
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

 V čele tibetské vlády sídlící na severu Indie zasedl nový premiér poprvé loni v září, uvedl Šebek. Tibeťané podle něj tímto krokem ukončili 300 let trvající tradici, kdy byl jejich duchovní vůdce, jímž je nadále dalajlama, zároveň lídrem politickým. Tibet je pod správou Číny již šest desítek let, ochránci lidských práv nejlidnatější zemi světa obviňují z utiskování Tibeťanů. Peking dalajlamu podezřívá ze snah o odštěpení Tibetu od Číny. Jeho návštěvy neslo čínské velvyslanectví v Praze velmi nelibě.

Nečas podporu tibetského exilu zpochybnil

O postoj české diplomacie k Číně se nedávno přeli čeští politici poté, co premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že podpora tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi může ohrozit tuzemský export. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) Nečasovi vyčetl, že mohl "takto sklonit hlavu před zeměmi, o kterých všichni víme, že potlačují lidská práva". Nečas podle něj ve vyjádření o Tibetu převzal čínskou propagandu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…