Na horách se covid šíří více než jinde, tvrdí Blatný

02.02.2021 21:50

Česko zřejmě zaplatí za davy lidí, které se vydaly za zimními radovánkami na hory, tvrdou daň. Ukazuje se, že právě tam je vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech, informuje server Echo24.cz. „Situace v horských střediscích a příhraničních oblastech je kritická. Nová data jasně ukazují, že řada obyvatel ignoruje nařízení,“ uvedl v tiskové zprávě šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Na horách se covid šíří více než jinde, tvrdí Blatný
Foto: pixabay.com
Popisek: Lanovka, ilustrační foto

Data Ministerstva zdravotnictví ukazují, že nakažených na 100 000 obyvatel je v příhraničních regionech víc, zejména v oblastech s horskými středisky.  Podle zveřejněných dat ministerstva je nejvyšší týdenní počet na 100 000 obyvatel například v okrese Sokolov (1 230), Cheb (1 098), Trutnov (1 043) a Náchod (848). 
 
V regionech s horskými středisky je také více hospitalizovaných, v horských regionech 46,9 na 100 000 obyvatel, jinde 38,7. Podobně je tam podle resortu i více případů mezi staršími 65 let. 
 
Více ZDE.
 
Blatný proto apeloval na občany, aby dodržovali protiepidemická opatření. „Je třeba si uvědomit, že nové varianty viru jsou nebezpečnější a epidemická situace v zemi se nezlepšuje,“ sdělil. 
 
Varoval také před tím, že některé nemocnice jsou už nyní přeplněné. „Může dojít k situaci, kdy se nebudou moct postarat o lidi s úrazy, infarkty nebo dalšími nemocemi,“ dodal. 
 
Podle ministra Blatného je situace v horských střediscích závažnější z důvodu, že zde dochází ke shromažďování lidí z celé země. 
 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …