Na kauze Rath vydělají advokáti. Honoráře zřejmě překročí milion

12.08.2013 21:26

V kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha se točí velké peníze, a to konkrétně na platech pro advokáty. Honoráře se pohybují v řádech statisíců korun, podle TV Barrandov by někteří mohli inkasovat i více než milion korun.

Na kauze Rath vydělají advokáti. Honoráře zřejmě překročí milion
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

V kauze je jedenáct obžalovaných a třináct obhájců. Prozatím se jejich sestava příliš nezměnila, jen některé právníky v pondělí po polední pauze nahradili jejich koncipienti. "Někdo má domluvený honorář za celý proces, někdo si účtuje sazbu od hodiny. Obvyklejší je ta druhá forma," přiblížil obhájce spolupracující obžalované Ivany Salačové Vojtěch Veverka.

Například Kateřina Pancová a její partner Petr Kott si najali jednoho z nejlépe placených českých advokátů Tomáše Sokola. "Prací na tomto případu jsem strávil mnoho času, určitě to jsou desítky hodin," popisuje právník.

Jeho hodinová sazba je podle některých informací mezi pěti až šesti tisíci korunami. Na jeho webu je informace, že "u nejběžněji používané zmíněné hodinové odměny jsou aplikovány hodinové sazby, zpravidla v rozpětí od 1500 do 5000 Kč." "V souvislosti s tímto případem to nebudu komentovat," říká suše Sokol.

Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové je hlavní líčení naplánováno na 40 jednacích dnů, přičemž denně se soudí průměrně šest hodin. Pokud by měl Sokol u tohoto případu nastavenu vrchní hranici, tedy 5000 korun na hodinu, jen za čas strávený u soudu by od Kotta a Pancové vybral 1,2 milionu.

Sokol však odmítl být konkrétní. "Nebudu se vyjadřovat ani k tomu, jestli jsem už někdy hájil případ, ve kterém obhajoba vyšla na víc než milion korun," dodal advokát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…