Na ministerstvu našli zázračný pramen, z lidí bez končetin se stávají zdraví, píše hořce lidovec

23.02.2013 21:29

Hromadné odebírání průkazů ZTP, systematické snižování příspěvků zdravotně postiženým… Podle místopředsedy KDU-ČSL pro sociální politiku Jana Bartoška narazili na resortu práce na „zázračný pramen“.

Na ministerstvu našli zázračný pramen, z lidí bez končetin se stávají zdraví, píše hořce lidovec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

„Ministerstvo práce a sociálních věcí sáhlo v rámci úspor na tzv. průkazky ZTP/P a pomocí posudkových lékařů je začalo hromadně odebírat. Kromě toho se letos začaly drasticky projevovat přijaté změny v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, které pocházejí z dílny Jaromíra Drábka,“ stěžují si lidovci v tiskovém prohlášení.

Podle nich tak matky s postiženými dětmi přicházejí až o 8000 korun měsíčně. Nová posudková metodika ministerstva práce a sociálních věcí je prý postavena tak, aby stát ušetřil co nejvíce – například ale na úkor matek samoživitelek s postiženým dítětem.

„Výjimkou nejsou ani situace, kdy lékař dítě neprohlédl a opíše jen hodnocení sociální pracovnice. Lidé (děti samozřejmě nevyjímaje) s amputovanými končetinami jsou nadále převáděni do kolonky ‚zdráv‘,“ kritizují současnou situaci lidovci.

Nejhlasitější je jejich místopředseda Jan Bartošek, který se dlouhodobě věnuje sociální oblasti. „Na MPSV zřejmě objevili zázračný pramen“, říká ironicky.

„Netuším, proč je v rámci úspor nezbytně nutné provádět kroky, které poškozují ty nejslabší a nejzranitelnější lidi v naší společnosti. Když už nemají politikové TOP 09 dostatek sociální inteligence, měli by mít alespoň dost inteligence politické. Tyhle chyby, které vynesou komunisty do vládních křesel, zaplatíme draze všichni. Nestačilo by prostě jen ušetřit 3,5 miliardy, které ministerstvo prohodilo oknem na nefunkční informační systémy?“ dodává Bartošek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…