Na obranu Janka Kroupy vyrazil i jeho otec, bývalý předseda ODA. Burcuje k obraně veřejnoprávních médií

03.02.2018 10:02

Do sporu reportéra Českého rozhlasu Janka Kroupy, generálního ředitele veřejnoprávního média Reného Zavorala a zaměstnanců, kteří se proti jeho postupu ohradili peticí, se vložil i bývalý šéf ODA a otec Janka Kroupy Daniel Kroupa. Má strach, zda se povede uchránit veřejnoprávní média.

Na obranu Janka Kroupy vyrazil i jeho otec, bývalý předseda ODA. Burcuje k obraně veřejnoprávních médií
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

Zaměstnanci kritizují Reného Zavorala za jeho vystupování v souvislosti s reportážemi Janka Kroupy o hospodaření koncernu Agrofert na pozemcích s nevyjasněnou strukturou vlastníků. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Zavoral totiž ve středu Kroupovy reportáže na zasedání Rady Českého rozhlasu zkritizoval. Podotkl, že byly nevyvážené a neobjektivní. Následně se ozvali zaměstnanci veřejnoprávního média, kteří Zavorala nešetřili a podepsali rovnou petici, jež s jeho postojem nesouhlasí. Podepsaly ji více než dvě stovky lidí. 

Zaměstnanci mimo jiné uvádějí, že slova generálního ředitele lze vnímat jako zastrašování. Žádají mimo jiné etickou komisi rozhlasu, aby reportáže zhodnotila. Za svého kolegu se postavili například Lucie Výborná, Jan Bumba, Radek Kedroň či Barbora Tachecí. Sám Kroupa je počtem podpisů překvapen.

  • Původní text ZDE.

„Mrzí mě, že někteří zaměstnanci Českého rozhlasu zveřejnili ve svém prohlášení ze dne 1. 2. 2018 obvinění, která musím odmítnout a ohradit se proti nim,“ uvedl Zavoral v reakci na petici. Zároveň dodal, že všechny zpravodajské a publicistické příspěvky byly odvysílány či napsány a zveřejněny a on odmítl v drtivé většině bodů stížnost společnosti Agrofert. Vyjadřoval se prý pouze ke kvalitě zpracování a nechal si v listopadu vypracovat analýzy. Jedna z nich pak prý potvrdila jeho pochybnosti. Zaměstnanci následně zpochybňují to, že ředitel, i když měl k dispozici tři analýzy, vybral tuto jednu účelově, z níž citoval vybrané pasáže. 

Kroupa se pak do Zavorala pustil za jeho podlézavé chování vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Novinář, který hájí objektivitu své rozhlasové reportáže o chování oligarchy vůči nekompetentnímu hodnocení ředitele, prý nadřazuje své ego nad zájmy rozhlasu. Pan ředitel se patrně domnívá, že by se oligarcha mohl naštvat a ředitele sesadit, což rozhodně není v zájmu ředitele ani Českého rozhlasu. Mohl by zrušit veřejnoprávní charakter rozhlasu a dosadit si do něj nového ředitele, který zajistí, že bude sloužit jeho zájmům a nebude o něm vysílat nepříznivé reportáže,“ poznamenal pak k celé kauze Daniel Kroupa.

„Stávající ředitel se svým rozhodným vystoupením proti egoistickému novináři prozíravě pokusil zachránit veřejnoprávní rozhlas tím, že dal oligarchovi najevo svou připravenost zajistit, že rozhlas bude sloužit jeho zájmům i bez zbytečných legislativních změn,“ řekl dále bývalý předseda ODA, jenž také podotkl, že není jisté, zda se nyní podaří uchránit veřejnoprávní média pod oligarchickou vládou. „Pan ředitel se však nemusí obávat. Svým vystoupením si nadějné vyhlídky zajistil,“ uzavřel Kroupa. 

Celý příspěvek Daniela Kroupy: 

Novinář, který hájí objektivitu své rozhlasové reportáže o chování oligarchy vůči nekompetentnímu hodnocení ředitele, prý nadřazuje své ego nad zájmy rozhlasu. Pan ředitel se patrně domnívá, že by se oligarcha mohl naštvat a ředitele sesadit, což rozhodně není v zájmu ředitele ani Českého rozhlasu. Mohl by zrušit veřejnoprávní charakter rozhlasu a dosadit si do něj nového ředitele, který zajistí, že bude sloužit jeho zájmům a nebude o něm vysílat nepříznivé reportáže. 

Stávající ředitel se svým rozhodným vystoupením proti egoistickému novináři prozíravě pokusil zachránit veřejnoprávní rozhlas tím, že dal oligarchovi najevo svou připravenost zajistit, že rozhlas bude sloužit jeho zájmům i bez zbytečných legislativních změn. 

Zda se podaří uchránit veřejnoprávní média pod oligarchickou vládou jisté není. Pan ředitel se však nemusí obávat. Svým vystoupením si nadějné vyhlídky zajistil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …