Na policii vzít molotov, nabádala anarchistka v průvodu menšin. U soudu se rozčilovala, že nepochopili nadsázku

09.07.2019 21:10

Okresní soud v Karviné se v úterý začal zabývat případem osmnáctileté aktivistky z Orlové, která podle státního zastupitelství podněcovala k trestnému činu. Transparent, který nesla během loňského pochodu na podporu sexuálních menšin Prague Pride, údajně nabádal k zapálení policie. Aktivistce hrozí až dva roky vězení.

Na policii vzít molotov, nabádala anarchistka v průvodu menšin. U soudu se rozčilovala, že nepochopili nadsázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů Prague Pride centrem Prahy

„Dívka, která se označuje za anarchistku, nesla transparent s textem ‚Fuck gender, take a molotov, burn the police‘ (podle policejního překladu Zas*aný gender, vezmi si molotov, zapal policii),“ připomíná server Aktuálně.cz. S transparentem se aktivistka fotila a snímky pak oběhly i sociální sítě.

„Vědomě nabádala další osoby k násilnému jednání vůči policii za použití Molotovových koktejlů,“ uvedl kriminalista v usnesení o zahájení trestního stíhání. Podle kriminalisty je možné, že text souvisel s policejní akcí Fénix, díky které policie zadržela několik lidí. V reakci na akci docházelo k zapalování policejních vozů.

Celá zpráva zde.

Aktivistka popírá, že by chtěla podnítit trestný čin upalování policistů. „Jsem anarchistka a přála bych si svět bez policie. Text transparentu jsem ale myslela tak, aby policie byla zrušena. Ne však násilnou cestou. Byla to nadsázka, kterou ale policisté nepochopili,“ uvedla a snažila se vysvětlit anglický výraz „Burn the police“. Výraz podle ní znamená „zapal policii“. „A policie není ani policista, ani policejní auto, a dokonce ani policejní stanice. Policie je instituce, nehmotná věc, kterou zapálit nejde,“ dodala. To, že je její text spojován s akcí Fénix, ji překvapilo.

„Loňského pochodu se obžalovaná účastnila ještě jako sedmnáctiletá. Souzena je tedy jako mladistvá, i když nyní je už plnoletá. Dívka soud požádala, aby jednal veřejně. Soudkyně to ale odmítla s tím, že veřejné projednání by nebylo v zájmu obžalované,“ uvádí server Aktuálně.cz s tím, že jednání bylo tedy neveřejné. Média a veřejnost budou moci být přítomny v soudní síni až na vyhlášení rozsudku. Ten by měl být znám 28. srpna.   

Průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů, translidí (LGBT) Prague Pride Parade loni Prahou prošel 11. srpna za účasti několik desítek tisíc lidí. Pochod je tradičně součástí festivalu Prague Pride na podporu sexuálních menšin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…