Na pražském hlavním nádraží je schránka sloužící Airbnb. SŽDC ji tam nechce a řekla dost

07.12.2019 8:51

Ceny nájmů a realit v hlavním městě ČR se pohybují na historických maximech, přičemž jednou z příčin je i rozvoj turismu a tzv. krátkodobého ubytování přes aplikaci Airbnb. Na hlavním nádraží v Praze se přitom provozuje tzv. Airbnbbox, který umožňuje situaci pronajímatelům ještě více usnadnit. SŽDC, které nádraží patří, o umístění boxu dle svých slov nevědělo a soukromé firmě hrozí vypovězením smlouvy.

Na pražském hlavním nádraží je schránka sloužící Airbnb. SŽDC ji tam nechce a řekla dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Airbnb box k pronájmu na Hlavním nádraží v Praze

V areálu pražského hlavního nádraží provozuje společnost Cubasave takzvaný „Airbnb box“: úschovné schránky, kde mohou provozovatelé krátkodobého ubytování pro turisty přes aplikaci Airbnb uložit pro své hosty klíče k pronajímaným bytům. Prakticky tak mezi ubytovávaným turistou a jeho hostitelem nemusí vůbec dojít k osobnímu kontaktu.

Situace, kde mezi úschovnými boxy na Hlavním nádraží je i jeden určený pro krátkodobé ubytování, pobouřila některé uživatele sociálních sítí.

„Úžasný nápad Airbnb box na nádraží, jak jim to ještě ulehčit,“ napsala na Facebooku uživatelka sociální sítě Monika O. „Tohle je ještě celkem fajn řešení oproti těm příšernejm visačkám,“ hodnotil schránu v diskuzním vlákně naopak pozitivně uživatel Willem H. Na mysli měl nejspíše tzv. blackboxy, které jsou v centru Prahy vidět poměrně často a pronajímatelé je užívají jako mobilní boxy, ve kterých si jejich hosté mohou převzít klíče od ubytování. Praha tyto boxy umístěné na veřejném majetku řešila poměrně nedávno. „Je sranda, že to vůbec nádraží dovolí tam instalovat,“ napsal Filip L. s tím, že je podle něj zvláštní, když státní firma podporuje dle jeho názoru „tu nejhorší formu tohoto fenoménu“. „Dobrý nápad,“ napsal Petr Š. S tím, že Airbnbbox na hlavním nádraží hodnotí pozitivně.

V kostce jde o to, že areál Hlavního nádraží provozuje státní společnost SŽDC, která tímto de facto nahrává trendu, který podle určitých názorů v Praze rozvrací trh s bydlením a žene ceny nájmů a realit do astronomických výšin.

„O situaci víme a od počátku tohoto týdne ji řešíme. Společnost Cubesave vyhrála tendr na provozování úložných boxů na hlavním nádraží. Bez našeho vědomí však začala provozovat službu Airbnb box,“ sdělil naší redakci tiskový mluvčí SŽDC Marek Illiaš. „Tuto společnost jsme vyzvali, aby Airbnb box schránky odstranila do konce týdne. Jestliže tak neučiní, bude ji vypovězena smlouva v plném rozsahu poskytovaných služeb,“ upřesnil.

Krátkodobé pronájmy v hlavním městě zejména přes Airbnb patří v posledních letech k propíraným tématům. Zejména se mluví o tom, že pronajímání turistům přes Airbnb zvyšuje v metropoli ceny nájmů i realit. Například na pražském Starém městě se přes tuto aplikace pronajímá každý pátý byt. 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…