Na trhu je pořád nějaký objem metanolu, varuje šéf inspekce

11.09.2012 21:16

Podle slov šéfa potravinářské inspekce Martina Klanici by lidé měli myslet na to, že na trhu je stále určitý objem jedovatého metylalkoholu. Sice na případu pracuje kolem dvou set lidí, kvůli lehkovážným spotřebitelům ale nemohou najít všechen.

Na trhu je pořád nějaký objem metanolu, varuje šéf inspekce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo v restauraci, ilustrační foto

„Venku máme přes dvě stě lidí, je to naše naprostá priorita,“ ujišťoval v pořadu Hyde Park Martin Klanica. Nyní tito pracovníci sbírají vzorky alkoholu a testují je po celém území České republiky. „Na trhu bohužel nějaký objem nebezpečných lihovin stále je,“ připustil ale vrchní ředitel Sekce kontrolní a právní Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Někteří spotřebitelé jsou totiž podle jeho slov nepoučitelní, bylo totiž vydáno už mnoho varování. „Nakupují z ně úplně korektních zdrojů, vyhledávají stánkový prodej…“ vyjmenovával.

Inspekce při pátrání po nebezpečném alkoholu ale má jen omezené možnosti. „My nejsme silová složka, nejsme schopni pronikat do prostorů,“ uvedl. Na to nyní mohou použít policii, jelikož došlo k úmrtí a je vyšetřován trestný čin. Jindy ale je ale taková spolupráce omezená

Zatím inspekce nemá informace, že by šlo o záměr, vyloučit to však nemůže. Co je ale podle Klanici vysoce nepravděpodobné, je možnost, že by metylalkohol v lihovině vznikl samovolně. „Pracujeme s hypotézou, že zkrátka došlo k záměně suroviny,“ vysvětloval v pořadu. „Technologicky a prakticky je nemožné, aby při výrobě lihovin nebo destilátů zbyl takový zbytek metanolu, který by způsobil to, co se právě děje,“ vyloučil.

Metylalkohol nemusí být z Polska

V médiích se již objevily spekulace, že by mohlo jít o alkohol dovážený z Polska. O tom ale Klanica nemá potvrzené informace. Ví pouze o podobném případu z letošního dubna. Jenže také z médií, Poláci inspekci nechtějí poskytnout informace.

Navíc polská strana o případu nevložila údaje do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), což znamená, že inspekce na jaře případ vyhodnotila jako lokální. „Systém RASFF slouží k tomu, aby si členské státy řekly mezi sebou o problémech,“ prohlásil Klanica. Pokud v systému nic vloženo nebylo, mělo jít jen o vnitřní záležitost.

Pokud by se nakonec ukázalo, že metylalkohol pocházel z Polska (tak jako dříve nebezpečná sůl), nepomohlo by zakázat dovoz odtud? „S radostí nechám odpověď na politiky,“ pokrčil rameny Klanica. „Tento názor je legitimní, ale popírá to, na čem je založena Evropská unie,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…