Nadace al-Clinton? Na paní kandidátku Hillary vyplavaly další zlé věci

03.08.2016 9:05

Prezidentské volby ve Spojených státech se přiostřují. Hillary Clintonová byla Donaldem Trumpem obviněna z přijetí 100 000 dolarů od francouzské cementárny Lafarge, která podle deníku Le Monde spolupracuje s Islámským státem.

Nadace al-Clinton? Na paní kandidátku Hillary vyplavaly další zlé věci
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Nadace manželů Clintonových byla již v minulosti obviňována z toho, že přijímá peníze od podezřelých subjektů. Tým Donalda Trumpa se odvolává na text, který ve francouzském deníku vyšel na konci června. Psalo se v něm právě o francouzské cementárně Lafarge, která již před válkou podnikala mimo jiné také v Sýrii. Podle informací Le Monde Lafarge ve snaze ochránit svůj byznys uzavřela dohodu s Islámským státem, v rámci které si od něj zakoupila licenci a odvádí džihádistům také daně.

Právě Lafarge rovněž figuruje mezi sponzory Nadace manželů Clintonových, které měla přispět v minulých letech mezi 50 000 až 100 000 dolary. „Hillary Clintonová je více než kterýkoli jiný prezidentský kandidát v americké novodobé historii svázána s brutálními islamistickými režimy. Nyní se dozvídáme, že přijala peníze od společnosti napojené přímo na Islámský stát. Celou tu dobu navíc odmítá říkat pravdu o válce radikálního islámu proti lidem s odlišnou vírou, životním stylem a hodnotami,“ uvedl poradce Trumpa Stephen Miller v prohlášení.

Přesto se o skandálu Hillary Clintonové v amerických médiích příliš nepíše, na což upozorňuje také americký publicista Daniel Greenfield. „Média o této záležitosti v podstatě neinformují. Jedinou výjimkou je Fox News, ale dokonce i tato televize se k celé kauze vyjadřuje velmi blahosklonně. Financování Nadace manželů Clintonových tak řeší jen konzervativní média nebo média v zahraničí. Rozsah tohoto případu je přitom skutečně znepokojující a bezprecedentní. Pokud se prokáže, že Clintonovi vzali peníze od firmy napojené na Islámský stát, měli by je okamžitě vrátit,“ má jasno Greenfield.

Otazníky však visí i nad mnoha dalšími donátory Nadace manželů Clintonových. Deník New York Post psal před několika dny také o „ruské stopě“. Desítky milionů dolarů měly do nadace nalít firmy operující ve Skolkovu, které je považováno za obdobu amerického Silicon Valley. Tvrdí to aspoň novinář Peter Schweizer. „Z 28 amerických, evropských a ruských firem ze Skolkova jich celých 17 přispívalo do nadace Clintonových. Například člen Skolkovo Foundation a tehdejší CEO Cisco John Chambers daroval Nadaci manželů Clintonových něco mezi jedním až pěti miliony dolarů.“

Za přinejmenším „problematické“ byly považovány v minulosti i další subjekty, které posílaly peníze Nadaci manželů Clintonových. A to zejména s ohledem na skutečnost, že Hillary Clintonová působila v čele americké diplomacie a zároveň společně se svým manželem dostávala peníze od vlády Saúdské Arábie či od ukrajinských oligarchů. Až listopadové volby však ukážou, do jaké míry důvěryhodnost demokratické kandidátky na prezidenta Spojených států tyto záležitosti poškodily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…