Nadávky a podezření. Po Eurovizi je dusno kolem Ukrajiny

15.05.2023 8:05 | Ze sítí

Skončil další ročník hudební soutěže Eurovize. Vyhrála švédská zpěvačka Loreen, už podruhé. Některé české diváky však překvapilo, že šesté bylo ukrajinské duo Tvorchi. Protože jejich vystoupení si to podle nich nezasloužilo. Přesto dostalo od diváků v Česku dvanáct bodů a od české poroty také. Objevily se dotazy, zda porotou byla česká vláda nebo zda od ní měla zadání. A také nadávky a podezření, že hlasy z Česka pocházely především od Ukrajinců.

Nadávky a podezření. Po Eurovizi je dusno kolem Ukrajiny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vystoupení ukrajinského hudebního dua Tvorchi na Eurovizi

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
O víkendu skončila mezinárodní hudební soutěž Eurovize. Vyhrála švédská zpěvačka Loreen s 583 body, z nichž 243 přišlo od diváků a 340 od poroty. Za ní se umístil Fin Käärijä, který proslul zářivě zelenými rukávy a měl 526 bodů, z toho většinu (376) od diváků, na rozdíl od vítězky od poroty obdržel „pouze“ 150 bodů.

Česká skupina Vesna skončila desátá, většinu bodů získala od poroty. Před ní se umístila například Austrálie, Estonsko, Itálie nebo Ukrajina. Právě Ukrajina patřila spíše k diváckým favoritům než k miláčkům poroty. Z jejích 243 bodů bylo 189 od diváků, 54 od poroty. Přičemž největší fanoušek v porotě bylo právě Česko, které Ukrajině dalo všech 12 bodů. Dodejme ovšem, že 12 bodů dostala Ukrajina i od diváků z Česka.

Hlasování pro Ukrajinu v Eurovizi
Zdoj: Eurovisionworld.com

Na vkus porotců i diváků pak přicházely stížnosti. „Česko poslalo 12 bodů Ukrajině, jednomu z nejhorších vystoupení, jako tohle je trapas, ani Poláci to neudělali. Navíc to oznámila Radka Rosická, nic proti ní, ale proč tam nebyl Adam Mišík, který moderoval české finále?!“ vyjádřila se novinářka Barbora Koukalová.

Kvůli tomu se do ní pustil cestovatel trabantem a pojídač hmyzu Daniel Přibáň. „Kokotina na entou, nejhorší vystoupení, suverénně, Ukrajinec hrál na klávesy a Nigerijec zpíval, nejhorší vystoupení večera,“ dodala ještě o písni Heart Of Steel s tím, že hlasování Česka v Eurovizi pro Ukrajinu byl naprostý trapas.

Koukalová nebyla sama, kdo si myslí, že píseň hudební skupiny Tvorchi si tolik bodů z Česka nezasloužila. „Souhlas, jsme byli snad jediná země, která dala Ukrajině 12 bodů. Neskutečná ostuda, u nás už z té politiky blbnou,“ ozvalo se v diskusi pod příspěvkem.

„Já jsem pro veškerou podporu, zejména vojenskou, protože okupovaná země se bránit musí. Ale toto je haluz a nedůstojné hlavně té Ukrajiny,“ přidala se podporovatelka Ukrajiny Hana Eva Doupovcová. Jakub Žák si ovšem myslí, že hlasy diváků ovlivnila ukrajinská diaspora: „To je blbost, Češi historicky na Eurovizi tolik nekoukají a statisíce Ukrajinců tady má český sim karty, tak to tam naposílali.“

Hlasy proti upřednostňování Ukrajiny se ozývaly i jinde. „V celé své kráse se ukázala naše ‚objektivita a nezaujatost‘, když jsem dali 12 bodů Ukrajině, která byla spíše průměrná a dle mého si nezasloužila nejvíce bodů. Tento krok krásně ilustruje upřednostňování Ukrajiny před kýmkoliv kvalitnějším, což by se v televizní show stávat nemělo,“ mínil Radek Paletak.

„Kdo byl prosím vás v naší odborné porotě? Pavel, Fiala, Rakušan, Černochová a Pekarová? To by tomu hodnocení odpovídalo. Podbízení se, to by nám šlo... hnus,“ komentovala jednostrannou podporu Lenka Doležalová.

„To je taková ostuda. Ta davová psychóza s Ukrajinou, která měla nejhorší píseň ze všech, překonala všechny únosné meze. Politika do umění nepatří, vlezdoprdelci,“ vzkazoval jeden divák. „A Česko zase jako jediná evropská země musela podkuřovat UA za 12 bodů,“ rýpl si další.

„Ono je to logické, když je v naší zemi tolik Ukrajinců, ale spíše nechápu naši porotu, protože ta písnička je teda nic moc,“ komentoval divácké hlasování Tomáš Reis. „By mě zajímalo jako proč zrovna Ukrajina. Ta písnička byla opravdu nic moc. Byly tam lepší,“ ptal se Pavel Dragoun. Adis Šaranović se dokonce české poroty ptal, zda je hluchá, že takto hlasuje. Další spekulovali, jestli náhodou neměla porota zadání od české vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseostravsky , 15.05.2023 11:04:05
tato země jenž k fašistické morálce přidala celosvětové vydírání ,je nechutným útvarem mezi Evropou a Asii!

|  18 |  0

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…