Naformuluji až 15 témat, která osloví voliče, říká Paroubek. Tak třeba homosexuálové...

02.12.2016 10:48

Expremiér Jiří Paroubek se znovu zhurta pustil do ČSSD; strana je podle jeho názoru bezradná a snaží se vyhýbat konfliktům se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. A to je podle expremiéra zásadní chyba. Sám by prý dokázal najít 12 až 15 témat, u nichž by se mohl se současným ministrem financí pustit do křížku a získat pro ČSSD popularitu. Sociální demokracii kupříkladu vytkl, že se vůbec nezajímá o homosexuály.

Naformuluji až 15 témat, která osloví voliče, říká Paroubek. Tak třeba homosexuálové...
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

„Je pravda, že česká společnost vážné problémy nemá. Jsou však témata, která jsou levicová a která vedení sociální demokracie nezvedá. Jedním z témat je silná koruna. Velké téma je ochrana spotřebitele, stejně tak zahraniční vojenská základna na našem území, neboť je pravděpodobné, že z logiky mezinárodních vztahů o tento projekt Američané opět projeví zájem. Existuje řada věcí, se kterými sociální demokracie může přijít. Jenže ČSSD se vyhýbá konfliktu, druhá strana kolem Andreje Babiše nikoliv. Já sám jsem schopen formulovat dvanáct až patnáct témat, která budou oslovovat nejrůznější skupiny společnosti. Tato témata vyvolají potřebnou kontroverzi, což může znamenat značný voličský nárůst,“ říká Paroubek v rozhovoru pro páteční Lidové noviny.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou spoléhá na to, že lidé ocení klid ve společnosti, jenže klid k vítězství ve volbách nestačí. Představitelé strany by měli vystupovat důrazněji – s premiérem v první linii. Kritickými slovy nešetřil Paroubek ani na adresu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly a poslance Jeronýma Tejce (oba ČSSD). Pánové sice hlasitě kritizují předsedu vlády, jenže současně nepřinášejí nějaký alternativní plán. Jejich kritika Sobotky se proto Paroubkovi jeví jako bezzubá.

„Sociální demokracie je strana, která musí usilovat o všelidovou podporu, potřebuje podporu ze všech společenských vrstev – jak zaměstnanců, tak drobných a velkých podnikatelů. Sociální demokracie se ale od mého odchodu třeba vůbec nezajímala o minoritu homosexuálů. Proč? Vůbec to nechápu. Před deseti lety to byl přece ohromný úspěch se zavedením registrovaného partnerství,“ kroutí hlavou expremiér.

Sobotkovi dal jednu konkrétní radu. Na jarním sjezdu strany by měl do vedení ČSSD dostat lidi ne podle toho, jestli s nimi souhlasí, ale podle toho, jestli dokážou oslovit voliče a přinést straně další hlasy. Pokud strana dokáže zdvihnout nosná témata a do vedení dostat výrazné tváře, může podle Paroubka v příštích volbách získat 25 až 30 procent hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…