Nafta podraží nad čtyřicet korun, odhaduje analytik Gavor

09.02.2023 22:42

Českým řidičům kvůli embargu na ruský diesel zdraží nafta. Zhruba od pololetí její cena vystoupá nad 40 korun za litr, řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Nafta podraží nad čtyřicet korun, odhaduje analytik Gavor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Zákaz dovozu ruských ropných produktů do EU začal platit od neděle, dopady na své peněženky už brzy pocítí i čeští řidiči.

„Díky tomu, že se o zavedení embarga vědělo s předstihem, trh byl připraven. Během února a podle mého názoru i března se nic moc dít nebude. Zásoby se ale budou vyprazdňovat a podle mého názoru to bude mít kolem poloviny roku dopad na celkovou situaci na trhu a bude to tlačit ceny vzhůru,“ uvádí Gavor.

„Myslím si, že cena půjde nad 40 korun. Obchodníci se ovšem budou snažit nakupovat všude možně po světě, tak se uvidí, nakolik budou úspěšní v doplňování zásob a budování nových obchodních kontaktů,“ uvedl.

Těžko podle Gavora odtušit, jako dlouho by mohla zvýšená cena vydržet. „Že by to bylo dlouhodobé zvýšení, to neočekávám. Nic netrvá roky, vždy se nakonec najdou obchodní kontrakty s producenty z jiných částí světa. Těžko ale předvídat, jak dlouho budou vyšší ceny přetrvávat,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…