Nákupem letounů by se měl zabývat Kalouskův speciální útvar, vyzývá ČSSD

15.06.2012 14:37

Okolnostmi nákupu letounů CASA, kvůli kterému požádala policie sněmovnu o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), by se měl podle opoziční ČSSD zabývat finančně analytický útvar ministerstva financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Měl by být stejně iniciativní jako v jiných případech, uvedl na dnešní tiskové konferenci místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek. Premiéra Petra Nečase (ODS) obvinil z toho, že zastrašuje policii. Reagoval tak na jeho čtvrteční výrok, že parta policejních plukovníků nebude rozhodovat, kdo bude a nebude ve vládě.

Nákupem letounů by se měl zabývat Kalouskův speciální útvar, vyzývá ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

Kalousek ČTK řekl, že finančně analytický útvar jeho úřadu je ze zákona nezávislý, a žádný pokyn mu proto dávat nebude. Řečnicky se pak zeptal, jak sociální demokraté mohou vědět, že se tím nezabýval. Vláda by podle ČSSD měla přesně vyčíslit, jaká škoda státu vznikla, případně ji vymáhat. Policie chce Parkanovou stíhat, protože nezadala znalecký posudek na cenu letounů, a připravila tak podle detektivů stát o 658 milionů korun. Podle Parkanové však povinnost na externí posouzení ceny nevyplývá z žádného právního předpisu.

Obvyklou cenu stanovit nelze

Ministr financí Kalousek podle ČSSD výši škody zpochybňuje. TOP 09 se prý snaží za svou poslankyni postavit, což ale podle sociálních demokratů neodpovídá postoji strany k vydávání zákonodárců z jiných stran k trestnímu stíhání. Kalousek také dnes novinářům ukázal dopis, ve kterém bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) sděluje tehdejšímu ministru obrany Karlu Kühnlovi, že na speciální vojenskou techniku se zákon o majetku státu, z jehož porušení je Parkanová viněna, nevztahuje.

"Obvyklou cenu v případě speciální a mimořádné zakázky, kterou je vojenská technika a vojenský materiál, nelze stanovit. Nelze ani předložit znalecký posudek na stanovení ceny obvyklé. Ocenění znalcem by bylo pouze jeho vlastním názorem," citoval Kalousek ze Sobotkova dopisu. Předseda Věcí veřejných Radek John si však myslí, že Sobotkova rada se týkala vojenského materiálu, zatímco armádní letadla CASA jsou pouze přemalovaná civilní letadla.

Předseda ČSSD a mandátového a imunitního výboru Sobotka na tiskové konferenci několikrát zopakoval, že není úlohou poslanců, aby vyšetřovali, dohlíželi na zákonnost procesu jako státní zástupci a nakonec soudili. Proto nechce, aby výbor posuzoval dokumenty ve prospěch či neprospěch Parkanové. Policie by podle něj měla umožnit kterémukoli členu výboru, když o to požádá, nahlédnout do vyšetřovacího spisu. "Není ale možné, že bude (výbor) hlasovat o různých důkazech, zda jsou relevantní, nebo ne," uvedl Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…