Napaden politik AfD. Dostal pěstí při nákupu

23.05.2024 8:12 | Zprávy

Útoků na politiky v Německu stále přibývá. V Görlitzu byl napaden politik Alternativy pro Německo (AfD) Mario Kumpf, který zasedá v saském zemském sněmu. Neznámý muž ho udeřil pěstí do obličeje v supermarketu, načež pokračoval v nákupu. Policie zadržela 53letého podezřelého a AfD označila útok za politicky motivovaný. Násilí se ovšem neomezuje pouze na politiky AfD.

Napaden politik AfD. Dostal pěstí při nákupu
Foto: Václav Fiala
Popisek: Autobus AfD

Policejní oddělení v Görlitzu hovořilo pouze o „držiteli politického mandátu“, ale podle lokálního informačního serveru sächsische.de byl obětí Mario Kumpf, politik německé pravicové strany Alternativa pro Německo (Alternative für Deutschland, AfD).

Kumpf v současnosti zasedá v saském zemském sněmu. Podle policie byl politik AfD ve středu okolo jedné hodiny odpoledne napaden neznámým mužem v supermarketu.

„Původně ho neznámý podezřelý udeřil pěstí do obličeje a poté odešel nakupovat,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Kumpf sám informoval policisty. Krátce poté byl policisty zadržen 53letý muž, kterého policie obvinila z napadení. Doposud není známo, proč muž saského politika udeřil. Saská frakce AfD mluví o „politickém motivu“.

„Náš poslanec Mario Kumpf byl dnes zraněn při útoku v Ebersbachu. Podle policie ho 53letý muž udeřil pěstí do obličeje. Každý fyzický útok z politických důvodů je nepřijatelný. Demokracie je založena na pokojné výměně argumentů,“ odsoudila saská frakce AfD útok na Kumpfa na sociální síti X.

Tento útok na politika AfD nebyl ojedinělý. Před dvěma týdny byli ve Stuttgartu napadeni další dva politici AfD. Policie informovala, že oba dva politici utrpěli pouze lehká zranění. Oba poslanci stáli u informačního stánku, který AfD postavila na akci u příležitosti 75. výročí německé ústavy, tzv. základního zákona.

Podle policie podezřelí odpůrci AfD informační stánek zablokovali a drželi transparenty. Členové parlamentní skupiny byli slovně i fyzicky napadeni.

AfD uvedla, že jeden ze zákonodárců byl zasažen do hlavy a druhý do krku. Nebylo bezprostředně jasné, jakým předmětem byli zasaženi.

Před týdnem byl pak další politik AfD brzy ráno zraněn a převezen do nemocnice poté, co byl v hospodě napaden popelníkem. Poslanec zemského parlamentu Martin Schmidt v severovýchodní německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, byl v hospodě ve městě Schwerin napaden 52letým mužem, kterému vadily jeho politické názory.

Policie uvedla, že útočník se označil za levicově orientovaného a uvedl, že jednal z averze vůči politice AfD. Nebyl vzat do vazby, ale je vyšetřován pro podezření z těžkého ublížení na zdraví a týrání.

Schmidt byl touto dobou již propuštěn z nemocnice, spolupředseda regionální strany AfD Leif-Erik Holm varoval před levicovým politickým násilím. „Tento útok je výsledkem několikaměsíční antagonizace a pomluv proti naší straně,“ řekl.

Série útoků na politiky v Německu vyvolala obavy z rostoucího politického násilí. „Nejsou už němečtí politici ve svém soukromém životě v bezpečí?“ ptá se bulvární deník Bild. Terči útoků nejsou jen politici Alternativy pro Německo, ale i například ze strany Levice či SPD.

Na dům levicové radní Elisy Grobeové v Limbachu-Oberfrohně bylo házeno několik velkých kamenů, až bylo v noci na neděli rozbito okno.

V Drážďanech byl zas při vylepování plakátů napaden a zraněn poslanec SPD Matthias Ecke.

Předseda regionálního parlamentu AfD Nikolaus Kramer řekl, že „násilí proti politikům, bez ohledu na stranu, je útokem na svobodu projevu a demokratický diskurz“.

Do toho lídr Alternativy pro Německo do Evropského parlamentu Maximilian Krah oznámil, že už nebude vystupovat v kampani a rezignoval na funkci člena Spolkového výkonného výboru. „Nikdy nemůžete klesnout níže než do Božích rukou. Uznávám, že věcné a nuancované výroky z mé strany jsou zneužívány jako záminka k poškozování naší strany,“ uvedl Krah na X. „Z tohoto důvodu se s okamžitou platností zdržím dalších vystoupení v kampani a rezignuji na funkci člena Spolkového výkonného výboru.“

K jeho nedávným kauzám patří například jeho výrok o nacistických jednotkách SS. „Nikdy neřeknu, že každý, kdo nosil uniformu SS, byl automaticky zločinec,“ řekl v rozhovoru pro italský deník La Republika a dodal, že ač bylo mezi muži SS hodně válečných zločinců, nebyl jím každý.

V reakci na nedávné kauzy německé AfD se od ní distancovala francouzská nacionalistická strana Národní sdružení političky Marine Le Penové. V Evropském parlamentu ve frakci Identita a demokracie byly obě strany doposud spojenci.

„O AfD jsem se rozhodla,“ citoval političku francouzský deník Le Monde. „Hnutí, které se dostalo do područí svého nejradikálnějšího okraje, se mi již nezdá být spolehlivým a vhodným spojencem,“ řekla Le Penová, a to ještě předtím, než byl publikován Krahův rozhovor pro italský deník La Republica.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fašismus na postupu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 23.05.2024 8:52:08
Trump dostal lahvičky s krví. Zachránit nás může jedině Rus.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…