Napětí v Moldavsku. Další autonomní oblast žádá o ochranu Ruska

01.03.2024 17:17 | Monitoring

Hlava moldavského autonomního regionu Gagauzsko Evghenia Gutulová požádala Rusko o ochranu regionu. Píše o tom kanál Nexta. Jde již o druhý region, který žádá Moskvu o ochranu před tlakem ze strany Kišiněva. O obdobnou ochranu již požádali představitelé moldavské separatistické republiky Podněstří.

Napětí v Moldavsku. Další autonomní oblast žádá o ochranu Ruska
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Představitelé moldavské separatistické republiky Podněstří přijali ve středu rezoluci, která kritizuje Moldavsko a žádá Ruskou federaci o ochranu před tlakem Kišiněva. Proevropská vláda v Kišiněvě se z toho důvodu obává případného napadení Ruskem jako v případě „ochrany“ separatistických oblastí na východě Ukrajiny.

O ochranu požádala Rusko dnes v Moskvě i Evghenia Gutulová z Gagauzska. Gutulová při setkání s předsedkyní Rady federace Ruska Valentinou Matvijenkovou prohlásila, že práva regionu jsou Moldavskem utlačována.

Moldavská prezidentka Maia Sandu již dříve uvedla, že v oblasti probíhá rozsáhlá propagandistická kampaň Moskvy proti vedení země a výhodám EU.

Podněstří neboli Podněsterská moldavská republika je de iure součástí Moldavska, ale de facto je nezávislým státem od roku 1991. K roku 2022 v Podněstří žilo přibližně 347 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Tiraspol.

Gagauzsko je rovněž autonomní oblast ležící v Budžaku v jižní části Moldavska. Žije tam 134 a půl tisíce obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nezávislé jsou už dost dlouho., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 01.03.2024 18:11:10
Jde o to, jestli se Moldavsko nechá západem vyprovokovat k tomu, aby na té nezávislosti chtělo něco změnit. Ukrajina by měla být odstrašujícím příkladem, že spoléhání se na západ není dobrá volba.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …