„Je mi líto, že tam mají Rusy.“ Vážná slova k Podněstří, kde se to hýbe

28.02.2024 18:19 | Monitoring

Představitelé moldavské separatistické republiky Podněstří přijali ve středu rezoluci, která kritizuje Moldavsko a žádá Ruskou federaci o ochranu před tlakem Kišiněva. Podle moldavských politiků by mohl ruský prezident Vladimir Putin žádosti vyhovět už ve čtvrtek na Federálním shromáždění. Proevropská vláda v Kišiněvě se proto obává případného napadení Ruskem jako v případě „ochrany“ separatistických oblastí na východě Ukrajiny.

„Je mi líto, že tam mají Rusy.“ Vážná slova k Podněstří, kde se to hýbe
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podobné tanky bojovaly ve válce o Podněstří, v níž tamní separatistické síly podporovala 14. ruská armáda

Už minulý týden varoval podněsterský opoziční politik Ghenadie Ciorby, že takzvaný podněsterský kongres požádá Moskvu o připojení Podněstří k Rusku. Ciorby varoval, že se poslanci následně rozhodnou přijmout žádost Moskvy ohledně připojení separatistického regionu k Ruské federaci.

Ciorba předpokládá, že příkaz k uspořádání takového sjezdu v Tiraspolu přišel z Moskvy. „Proto ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno prohlásil, že Moskva nenechá své občany v Podněstří na holičkách,“ domnívá se Ciorba.

Vyzval tzv. poslance regionu, aby nedopustili přijetí tohoto rozhodnutí, které by Putinovi poskytlo „legální záminku k úderu na území Moldavska včetně Podněstří, pod jakoukoli záminkou“.

Podněstří neboli Podněsterská moldavská republika je de iure součástí Moldavska, de facto však nezávislým státem od roku 1991. K roku 2022 v něm žilo přibližně 347 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Tiraspol.

Jak opoziční politik varoval, tak se ve středu stalo. „Představitelé separatistické republiky Podněstří přijali rezoluci kritizující Kišiněv a žádající ruský parlament o ochranu před tlakem Kišiněva,“ informovala na síti X Česká televize.

Ondřej Krutílek, šéf kanceláře europoslance Alexandra Vondry, se obává, že se ve východní Evropě schyluje k další vážné eskalaci a zhoršení bezpečnostní situace. „Zvací dopis separatistů z Podněstří neznamená nic jiného, než že Rusko obsadí další území, které mu nepatří. Z toho vyplývá jen jedno: Západ musí maximálně podporovat Ukrajinu, aby se dokázala ruské imperiální rozpínavosti ubránit. A pokud skutečně dojde k obsazení části Moldavska, musí i Moldavsko vědět, že má naši pevnou podporu,“ uvedl Krutílek.

Situaci komentoval také reportér iDNES Josef Kopecký. „Je mi líto Moldavska, že není v NATO, a navíc je v něm silná ruská menšina včetně separatistů z Podněstří. Válečnému zločinci Putinovi by dalo pohlcení Moldavska šanci útočit na Oděsu ze západu i na celou západní Ukrajinu... Lze čekat další migrační vlnu,“ varoval Kopecký.

Velmi podobný scénář totiž probíhal v roce 2022, kdy Ruská federace uznala nezávislost separatistických regionů na východě Ukrajiny, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Těm pak ruská armáda vyjela na pomoc před údajným útlakem ze strany ukrajinské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …