Naprostý průšvih v Berlíně: Němci hovořili o raketách, Rusové poslouchali a vše zveřejnili

02.03.2024 20:28

Německo čelí během několika dní již dalšímu skandálu spojenému s únikem tajných vojenských informací. Poté, co tajné informace o Ukrajině na začátku týdne prozradil sám německý kancléř Olaf Scholz (SPD), za což následně schytal ostrou kritiku i ze zahraničí, se Rusko pochlubilo odposlechem z jednání důstojníků německého letectva. „Velmi vážná věc,“ zhrozil se Scholz poté, co nahrávka skončila v ruských médiích.

Naprostý průšvih v Berlíně: Němci hovořili o raketách, Rusové poslouchali a vše zveřejnili
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46441 lidí
Uniknuté nahrávky důstojníků německého letectva zachycují rozhovor o dodávkách raket dlouhého doletu na Ukrajinu a o jejich možných cílech. Důstojníci diskutují o tom, jak by rakety mohly zasáhnout Kerčský most, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem.

Německý kancléř Olaf Scholz v sobotu dle BBC označil únik informací za „velmi vážnou záležitost“. „Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a rychlého vyšetřování,“ prohlásil Scholz.

Podle časopisu Der Spiegel se videokonference neuskutečnila na tajné interní armádní síti, ale na platformě Webex, z níž unikla a následně záznam v pátek zveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Zvukový záznam v délce 38 minut okomentovala s tím, že jde o důkaz, že Německo plánuje údery na Krym.

Na nahrávce němečtí důstojníci diskutují o možném použití raket Taurus německé výroby ukrajinskými silami a o jejich potenciálním dopadu, přičemž mluvčí německého ministerstva obrany agentuře AFP potvrdila, že byl tajný rozhovor důstojníků letectva odposloucháván, avšak dodala, že „nemůže s jistotou říci“, zda bylo s nahrávkou jakkoli dodatečně manipulováno.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50298 lidí
Ruští politici dle BBC na nahrávku reagovali s tím, že zvukový záznam dokazuje, že jejich „zapřisáhlý nepřítel“ plánuje útoky a mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová žádala, aby Německo poskytlo „neprodleně“ vysvětlení. „Pokusy vyhnout se odpovědi na otázky budou považovány za přiznání viny,“ řekla.

„Naši odvěcí rivalové – Němci – se opět změnili v naše úhlavní nepřátele,“ dodal pak zástupce šéfa bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv. „Podívejte se, s jakou důkladností a do jakých detailů (Němci) projednávají údery na naše území raketami dlouhého doletu, vybírají cíle k zasažení a diskutují o tom, jak způsobit maximální škody naší vlasti a našim lidem,“ doplnil.

A navíc, není to jediný skandál, kterému Německo čelí. Mimo únik z tajného jednání německý kancléř Olaf Scholz (SPD) čelí ostré kritice doma i v zahraničí, jelikož prozradil tajné informace o Britech a Francouzích pomáhajících ukrajinským silám.

Stalo se tak při jeho rozhovoru s novináři v Berlíně, kde hovořil o důvodech neposkytnutí střel Taurus Kyjevu, který o ně Německo žádá už několik měsíců. V rozhovoru s novináři v Berlíně na začátku tohoto týdne Scholz dle agentury AP zdůvodnil své trvající odmítání poslat na Ukrajinu moderní německé střely s plochou dráhou letu Taurus tím, že by k jejich naprogramování mohli být zapotřebí němečtí vojáci na Ukrajině. Tím by se podle Scholze Německo stalo aktivním účastníkem konfliktu. Kancléř též zdůraznil, že na Ukrajinu nepůjdou žádní němečtí vojáci.

„Je to zbraň s velmi dalekým dosahem," řekl Scholz o střelách. „A to, co dělají Britové a Francouzi, pokud jde o kontrolu cílů a podporu kontroly cílů, nelze v Německu provést.“

V Británii byl kvůli svému výroku německý kancléř obviněn z „hrubého zneužití zpravodajských služeb“, když prozradil podrobnosti o britské pomoci Ukrajině.

„Jedná se o hrubé zneužití zpravodajských informací, které má záměrně odvést pozornost od neochoty Německa vyzbrojit Ukrajinu vlastním raketovým systémem dlouhého doletu,“ sdělil Tobias Ellwood, bývalý náměstek britského ministra obrany, jehož citoval britský online deník Independent.

„Scholzova argumentace bude bezpochyby využita Ruskem k raketovému vzestupu zbrojení,“ kritizoval německého kancléře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

oni budou tak dlouho provokovat,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 03.03.2024 11:40:42
až tu válku sem do Evropy skutečně dotáhnou. našimi největšími nepřáteli nejsou Rusové, ale evropští politici a bruselští byrokrati.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…