Naprostý průšvih v Berlíně: Němci hovořili o raketách, Rusové poslouchali a vše zveřejnili

02.03.2024 20:28 | Zprávy

Německo čelí během několika dní již dalšímu skandálu spojenému s únikem tajných vojenských informací. Poté, co tajné informace o Ukrajině na začátku týdne prozradil sám německý kancléř Olaf Scholz (SPD), za což následně schytal ostrou kritiku i ze zahraničí, se Rusko pochlubilo odposlechem z jednání důstojníků německého letectva. „Velmi vážná věc,“ zhrozil se Scholz poté, co nahrávka skončila v ruských médiích.

Naprostý průšvih v Berlíně: Němci hovořili o raketách, Rusové poslouchali a vše zveřejnili
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Uniknuté nahrávky důstojníků německého letectva zachycují rozhovor o dodávkách raket dlouhého doletu na Ukrajinu a o jejich možných cílech. Důstojníci diskutují o tom, jak by rakety mohly zasáhnout Kerčský most, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem.

Německý kancléř Olaf Scholz v sobotu dle BBC označil únik informací za „velmi vážnou záležitost“. „Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a rychlého vyšetřování,“ prohlásil Scholz.

Podle časopisu Der Spiegel se videokonference neuskutečnila na tajné interní armádní síti, ale na platformě Webex, z níž unikla a následně záznam v pátek zveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Zvukový záznam v délce 38 minut okomentovala s tím, že jde o důkaz, že Německo plánuje údery na Krym.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

oni budou tak dlouho provokovat,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse8cc1c64ee4703e5406b51e7eb23e936f68e014b419b213a802 , 03.03.2024 11:40:42
až tu válku sem do Evropy skutečně dotáhnou. našimi největšími nepřáteli nejsou Rusové, ale evropští politici a bruselští byrokrati.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…