Naprostý rozklad strany Merkelové. Je bez předsedy, frakce se vyzývají k odchodu, létají výhrůžky

14.02.2020 12:01

Matematik Marian Kechlibar se podíval na aktuální politické otřesy u našich západních sousedů. Německá kancléřka tamní opoziční Alternativu pro Německo označila za hrozbu pro demokracii, ale Kechlibar má dojem, že mnohem větší riziko pro demokracii představuje sama Merkelová a ti její kolegové, kteří mají pocit, že mohou rozhodovat o tom, které názory jejich vlastních spolustraníků jsou ještě v pořádku a které už zavání „rakovinou“. Kechlibar v této souvislosti připomněl, že podobně silná slova používali ve své propagandě nacisté.

Naprostý rozklad strany Merkelové. Je bez předsedy, frakce se vyzývají k odchodu, létají výhrůžky
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Ve východoněmecké spolkové zemi Durynsko došlo k politickému zemětřesení, jehož otřesy jsou cítit až pod křeslem německé kancléřky Angely Merkelové. Poslanci CDU zvolili zemského předsedu vlády, ale učinili tak s podporou poslanců krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), což kancléřka Angela Merkelová označila za absolutně nepřijatelné.

Místopředseda durynského zemského sdružení CDU a poslanec zemského sněmu Michael Heym na konto Merkelové poznamenal, že si při jejích slovech vzpomněl na politické povely z časů komunistické Německé demokratické republiky, a zdůraznil, že šlo o legitimní demokratickou volbu, ve které si poslanci CDU byli vědomi i toho, že se mohou přidat poslanci AfD, ale rozhodli se vědomě jednat tak, aby byl do pozice zemského předsedy vlády zvolen domluvený kandidát.  

Hlas proti Merkelové pozvedají i stoupenci Werteunion neboli Unie hodnot, platformy uvnitř CDU, jejíž členové volají po návratu ke konzervativním hodnotám strany. A ne všichni politici CDU jsou z této platformy nadšení.

Christian Bäumler, místopředseda sdružení zaměstnavatelů v CDU, označil Werteunion za ‚pomocný sbor AfD‘ a dodal, že kdo ‚nesdílí hodnoty CDU, nemá v ní co dělat‘. Europoslanec za CDU Elmar Brok zase popsal WU jako ‚rakovinu‘,“ napsal Kechlibar, který na svém webu Kechlibar.net doplnil, že i další politici CDU naznačovali, že si členové WU musí vybrat, zda chtějí v CDU zůstat, nebo odejít.

Kechlibara prý podobná slova zarážejí, protože ač není Němec, dobře ví, že slova jako „rakovina“ v politice s chutí a často požadovali používat nacisté. Podobně se o vnitrostranických kriticích KSČ vyjadřovali hojně i komunisté. U demokratické pravicové strany by to prý Kechlibar nečekal. Velké demokratické strany přece musí počítat i s tím, že v nich může existovat vnitrostranická opozice.

„(Ale) Merkelová čerstvě prohlásila, že cílem AfD je zničit demokracii (Demokratie kaputtmachen). Ale tenhle druh útoků proti vnitřnímu disentu, navíc u vládní strany, mi přijde jako daleko vážnější ohrožení demokracie než cokoliv, co zatím reálně udělala nebo třeba jen i slibovala udělat opoziční AfD. A to i přesto, že někteří její členové mají za sebou všelijaké výroky, ano, vím o nich,“ varoval Kechlibar.

Počínání Merkelové a kritiků Unie hodnot považuje Kechlibar i tak za neomluvitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…