Nářek nad osvobozením Kočnera. A také: „Celé to bylo divné.“ Šťouchání do Čaputové

03.09.2020 12:14

Podnikatel Marian Kočner, který si měl podle obžaloby objednat vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, byl spolu s Alenou Zsuzsovou, jež měla vraždu zprostředkovávat osvobozen. Vinný je podle slovenského soudu pouze údajný pomocník vraha Tomáš Szabó, jenž dostal 25 let vězení. Skutek se stal, ale nepodařilo se prokázat, že ho spáchali Kočner se Zsuzsovou, míní Specializovaný trestní soud v Pezinku. „Ale tak hlavně, že mají hodnou paní prezidentku,“ ozývá se po rozsudku na sociálních sítích. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že je „šokovaná“. Pozůstalí po obětech chystají odvolání.

Nářek nad osvobozením Kočnera. A také: „Celé to bylo divné.“ Šťouchání do Čaputové
Foto: Repro Youtube
Popisek: Marian Kočner

Anketa

Je Česká republika dobře řízenou a vedenou zemí? (Ptáme se od 2.9.2020)

61%
39%
hlasovalo: 13187 lidí
Podnikatele Mariana Kočnera uznal soud vinným akorát  z nedovoleného ozbrojování a vyměřil mu peněžitý trest. Podnikatel se už dříve přiznal, že bez povolení měl náboje.

Szabó, který měl vraha dovézt na místo vraždy, je zase podle senátu současně vinen z účasti na loupežné vraždě podnikatele Petera Molnára.

Kočner si podle obžaloby objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit vstup do politiky.

Vinu Kočner, Zsuzsová i Szabó popřeli. Další dva obvinění, včetně Kuciakova vraha, se již dříve doznali a byli souzeni samostatně.

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskó, který po zadržení s policií spolupracoval a přistoupil na trest ve výši 15 let odnětí svobody.

Andruskó u soudu řekl, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným Tomášem Szabó.

„O to víc po nich půjdeme. To není konec. Dnes nám k tomu dali důvod,“ řekla Právu Zlatica Kušnírová, která se dostavila společně s ostatními rodiči obou zavražděných na jednání. Po rozsudku příbuzní obětí odešli ze síně. Chystá se podat odvolání.

Stejně tak učiní i otec Jána Kuciaka. Potvrdil to pro Českou televizi.

„Vypadá to, že se strůjci vraždy chtějí vymknout spravedlnosti z rukou. Věřme, že si spravedlnost na oba počká,“ reagoval na verdikt slovenský premiér Igor Matovič na facebooku.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je verdiktem „šokovaná“. „Soudní verdikt mě šokoval a musím pochopit jeho zdůvodnění. Respektuji ho, ale očekávám, že hledání spravedlnosti se nedělá a bude pokračovat u Nejvyššího soudu,“ doufá.

Po vynesení verdiktu nyní myslí zejména na rodiče obětí: „Myslím na rodiče Jána a Martiny a přeji jim hodně sil v této těžké chvíli. Oni a my všichni si zaslouží vidět zodpovědnost těch, kteří objednali a zprostředkovali vraždu jejich dětí.“

Šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy, ve kterém zavražděný novinář pracoval, pro ČT vyjádřil svou frustraci. „Cítím se zklamaný, jsem velmi smutný,“ řekl. Soud dle něho měl pracovat s nepřímými důkazy tak, aby se Kočnera podařilo usvědčit.

Po osvobození Kočnera a jeho partnerky se měl odebrat ze soudní síně. „Neměl jsem důvod tam zůstat,“ pronesl. Oba prý považuje za „gaunery“ a zodpovědné za vraždu.

Kuciak byl prý jediný člověk na Slovensku, který Kočnerovi komplikoval život.

Bárdy rozsudek soudu respektuje, ale myslí, že nerozhodl správně.

Bývalá redaktorka deníku SME a současná redaktorka slovenského Deníku N Monika Tódová odsoudila rozhodnutí se slovem: „Hanba.“ Důkazů je podle ní dostatek.

„Od počátku to bylo divné, účelové, i když o Kočnerovi si nikdo nedělá iluze. Slováci by se měli zamyslet nad tím, jaká hra se hraje a kdo s nimi manipuluje,“ pronesl k verdiktu docent Radim Valenčík.

„Ale tak hlavně že mají hodnou paní prezidentku,“ vzneslo se po soudním jednání od brněnského komentátora Daniela Zemana v narážce na Zuzanu Čaputovou. 

Podobná slova zaznívají i od novinářky Barbory Koukalové. „To je furt nejlepší prezidentka, daleko lepší stát, daleko lepší demokracie, nemaj to tak hrozný, jak my, a pak si chlap objedná vraždu a soud ho pošle dom. No, tohle si Kuciak teda nezasloužil, na zpovykané podnikatele je i super Slovensko krátké,“ napsala.

V komentáři pak připojila, že: „Prostě prachy smrdí všude stejně, nenaděláš nic.“ „Já neříkám, že soudkyně neměla pravdu, ale je to takový komický celý,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…