Národy Rakousko- Uherska se opět spojily v EU. Takto se k výročí války zamyslel Daniel Herman

03.08.2019 16:39

Někdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se u příležitosti 105. výročí vypuknutí první světové války ohlédl do minulosti. Dospěl názoru, že tato Velká válka sice vedla ke kolapsu Rakouska-Uherska, ale národy císaře Františka Josefa I. a jeho nástupce Karla I. se nakonec zase spojily v Evropské unii.

Národy Rakousko- Uherska se opět spojily v EU. Takto se k výročí války zamyslel Daniel Herman
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Daniel Herman

Císař Karel I. nastoupil na trůn po smrti Františka Josefa I. a snažil se udělat všechno možné pro to, aby zachránil svou říši, aby v domě Habsburků udržel Čechy, Rakušany, Maďary, Slováky a příslušníky dalších národů. Nepodařilo se mu to. V závěru války vznikala na území umírající říše celá řada nových států včetně Československa.

Daniel Herman má však za to, že bychom si odkaz císaře Karla I. měli připomínat dodnes. Je sice považován za muže, který v první světové válce prohrál, říši neudržel a umřel zapomenut v exilu, ale podle bývalého lidoveckého ministra kultury je to i tak člověk, který si zachoval jistou velikost.

Herman posledního císaře přirovnal k Ježíši Kristu, který sice také vše prohrál, ale jeho odkaz přežil tisíce let.

„Karlova věrná žena Zita po manželově smrti prozradila poslední slova, která jí Karel řekl: ‚Musím tolik trpět, aby mé národy našly cestu k sobě.‘ 90 let po vypuknutí první světové války, v roce jeho blahořečení, našly ‚Karlovy národy‘ svůj společný domov v Evropské unii. Není i toto jedno ze splněných proroctví, které stojí za zamyšlení?“ otázal se Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…