Nas*aný Kotrba: „Pekari“ si chce pozvat Křečka? A četla zákon?

27.07.2022 20:50 | Ze sítí

Analytik a bývalý radní ČRo Štěpán Kotrba si všímá politických tlaků, kterým čelí veřejný ochránce práv Stanislav Křeček pro skutečnost, že zbavil svou zástupkyni pravomocí. Křečkovým odpůrcům proto připomíná pravomoci ombudsmana. A extra vzkaz má pro předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Kotrba vyzývá Křečka, aby vydržel. „Není to boj jeho, ale nás všech. O normálnost normálnosti,“ dodává analytik. Křeček jeho podporu s potěšením přijal.

Nas*aný Kotrba: „Pekari“ si chce pozvat Křečka? A četla zákon?
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Štěpán Kotrba v debatě na CNN Prima News

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
K tomu, že Křeček vzal své zástupkyni všechny agendy, za což je v posledních dnech ostře kritizován, Kotrba glosuje, co říká příslušný zákon: „Zákon č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv, mluví pouze o ochránci práv a jeho kompetencích, nikoliv o dvouhlavé sani, kde každá z hlav bude mít jiný názor. Zástupkyně zastupuje ombudsmana pouze v době jeho nepřítomnosti. Z důvodu nemoci, nikoli proto, že se šel zrovna vyčůrat,“ zdůrazňuje mediální analytik ve svém článku pro Mladou frontu Dnes.

Ochránce ji může, ale nemusí pověřit výkonem části své působnosti. Právo na agendu přidělenou k samostatnému výkonu zástupkyně nemá. Za kvalitu práce odpovídá ombudsman. Tak praví zákon. Ani prezident NKÚ nesvěřil již deset let své stejně volené zástupkyni žádnou ze svých pravomocí. Poslanci zvolili ombudsmanem Křečka, ne Moniku Šimůnkovou. A věděli dobře, co činí. Totiž, že Šimůnková byla problematická už na Úřadu vlády,“ dodává analytik.

K ombudsmanově osobě dodává: „Křeček oldskaut věrný ideálům skautingu, přesvědčený starý socialista. Už ne šmardovský sociální demokrat. Byl dlouho advokátem chudých. Obhájcem existence nevypověditelného nájemního vztahu, práv nájemníků v době ‚devadesátkového‘ kapitalismu bez přívlastků, a zůstal obhájcem sociální regulace. ‚Vytvoření podmínek nikoho nediskriminuje,‘ říká. Přesto nepodlehl mámení romských spolků a hájí právo pronajímatele nepronajmout byt někomu, komu ho pronajmout nechce z obav z dlužného nájemného nebo ze škod na majetku,“ shrnuje práci, která za Křečkem stojí.

„Po dvou letech ve funkci je kolem ombudsmana Stanislava Křečka horko. Kvůli ideové válce se svou zástupkyní se stal terčem politiků i nátlakových spolků,“ píše Kotrba úvodem svého textu s titulkem „Jak je důležité míti Křečka“.

A závěrem zaznívá Kotrbova výzva, aby Křeček vydržel a tyto časy ustál: „Vyzývám ombudsmana, aby vydržel. Není to boj jeho, ale nás všech. O normálnost normálnosti.“

K dění kolem Křečka se Kotrba vrátil na sociální síti, kde se konkrétně věnoval těm, kteří proti Křečkovi brojí. Dlouhodobě Křečka kritizuje například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, spolek Milion chvilek a v posledních týdnech hlasitě také senátoři v čele s Václavem Láskou, podle nichž „lidsky i odborně selhává a úřad nevykonává dobře“.

Kotrba neskrývá, jakou averzi vůči nim v tomto kontextu chová: „Zdravě jsem se nasral. Co má jakási zkrachovalá partička vyzývat ombudsmana k odchodu? Senátoři si nepřečetli zákon, to je u nich běžné... ale předsedkyně Sněmovny? Křeček není odpovědný předsedkyni Sněmovny, ale celé Sněmovně. A má-li se zodpovídat, musí tomu předcházet usnesení celé Sněmovny, ne mediální pozvánka ze sektretariátu Pekari,“ vzkazuje Kotrba.

Stanislav Křeček Kotrbův článek sdílí na svém facebooku. A stručně jej okomentoval, slovem: „Potěšilo.“

Koncem června Senát kritizoval veřejného oprávce práv Stanislava Křečka za jeho výroky vůči menšinám a uprchlíkům. Senátoři ho vyzvali, aby v souladu se svým slibem důsledněji vykonával úřad ombudsmana.

Senátor Láska na půdě Senátu například ostře kritizoval facebookový profil ombudsmana Křečka: „Facebook pana ombudsmana je plný předsudečných, řekl bych až na hraně rasismu, nenávistných statusů proti menšinám. Ať už sexuálním nebo národnostním. Je reprezentantem nějakého úřadu a s tím jde nějaká odpovědnost. A když už má naprosto neztotožnitelné názory s posláním, které ten úřad má, měl by k němu mít takovou úctu, že by mohl mlčet alespoň po dobu toho úřadu,“ prohlásil člen horní komory na adresu ombudsmana.

Křeček ve vyjádření před senátory řekl, že nelze ignorovat realitu, jakkoli je nepříjemná a ostudná. Kritiku přijal s rozpaky, označil ji za pokus omezit právo vyjadřovat se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…