Naše peníze. Pro Palestince? Ne, všechno šlo do zbraní, zuří etnolog Zelený

10.10.2023 18:31 | Monitoring

Etnolog a spisovatel Mnislav Zelený odsuzuje útok palestinského hnutí Hamás na Izrael a kritizuje Evropskou unii, že do Palestiny dlouhodobě posílala peníze. Ty sice měly jít na podporu strádajících Palestinců, ale podle Zeleného je všem jasné, že místo toho se peníze používaly na vyzbrojování Hamásu. Zelený také prohlásil, že podobný útok se dal očekávat, ale nyní přeje izraelskému lidu co nejvíce sil, aby Hamás nadobro vymazal z povrchu země.

Naše peníze. Pro Palestince? Ne, všechno šlo do zbraní, zuří etnolog Zelený
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Cestovatel a znalec přírodních národů Mnislav Zelený

Mnislav Zelený ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz vyjadřuje podporu Izraeli v bojích s palestinským hnutím Hamás, jehož útok zděsil celý svět. „Jsem tak zděšen, tak znechucen z vražedně krvavých nájezdů Hamásu posledních dnů, které jen dokazují, že se neskloní před žádnou zrůdností jako svého času tzv. Islámský stát,“ tvrdí Zelený.

Kritiku Zelený namířil i na Evropskou unii, která podle něj Hamás de facto vyzbrojovala, což muselo všem být jasné. „Bohužel sama Evropa teroristický Hamás dřív nikdy důsledně neodsoudila, a dokonce tam proudí naše peníze, což normální člověk nechápe. Údajně na podporu palestinského lidu. Jenže ten lid nedostane nic, protože všechno jde do zbraní. To přece musejí vědět všichni,“ má jasno Zelený, kterému vadí i to, že se stále mluví o Hamásu jako o hnutí, což zastírá jeho zločinnost.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
Izraelské tajné služby podle Zeleného odvedly velmi špatnou práci, protože útok od Hamásu nebo Hizballáhu vlastně dával naprostý smysl a každého prý podobná myšlenka musela v poslední době napadnout. „To jsme se nikdy nepoučili, že jejich válečnictví chce dokázat arabskému světu, že Izrael je zranitelný, a nyní se dokonce mohou pár dní cítit jako vítězové? Den agrese si ale vybrali dobře: šábes, svátky Simchat Tóra, 50. výročí jomkipurské války, dohoda se Saúdy na spadnutí. Jen nechápu, že židovské tajné služby, které jsem vždy obdivoval, co vše dokázaly, takhle fatálně zklamaly. To přece muselo napadnout každého, že někdo někdy využije vnitřních rozporů židovského státu a zvlášť v souvislosti s výročími, svátky a sblížení se Saúdy. A kdo jiný než Hamás nebo Hizballáh. Nechápu a nejsem sám. Občas mi při sledování zpráv z izraelských demonstrací z posledních měsíců naskočila myšlenka, že to je ta pravá doba přepadu, ale rychle jsem ji zahnal,“ upozorňuje Zelený, že nějaký útok se dal očekávat.

Jeho samotného prý obrázky z Izraele velmi mrzí, protože má stejně jako celé Česko k Izraeli a židovskému národu historicky blízko. „Jsem nesmírně a do slz rozechvěn a určitě nejsem sám, protože k Izraeli mají mnozí z nás osobní i pokrevní vztahy a přátelské vztahy. Česká kotlina byla přece po staletí vždy kotlem mísení Čechů, Němců a Židů. A většina z nás ani netuší, jaké má procento židovské krve. Jsem hrdý na to, že jsme Izraeli pomohli v roce 1947–1949, aby nebyli zahnáni do moře, a doufám, že pomůžeme i nyní,“ pokračuje etnolog.

Zelený doufá, že se konečně podaří Hamás roznést na kopytech a že Hizballáh se do konfliktu už více nezapojí. „Hamás je třeba konečně roznést na kopytech, ale šanovat civilní Palestince, i když jsem přesvědčen, že nebyl ani jeden, který by se neradoval nad ukrutnostmi a smrtí židovských civilistů včetně žen a dětí. Hrozba Hizballáhu je, doufejme, krocena prostřednictvím Teheránu možná samotným Putinem jako oplátka za to, že Izrael nebyl příliš kritický vůči jeho invazi do Ukrajiny. Kdo ví, jak to opravdu na tom Blízkém východě je?“ ptá se Zelený.

Sám sebe v tuto chvíli označuje za Žida a Izraelce, čímž napadené zemi vyjadřuje podporu. „Bohužel jsem už starý chromý dědek, moc toho již nesvedu, ale nejraději bych tam jel nějak pomoc. Je to sice směšné, ale nestydím se za to, a tak aspoň křičím do světa, podobně jako svého času jistý americký prezident v Berlíně v jiném kontextu, a i když jsem křesťan: Jsem Izraelec, jsem Žid,“ dodává Mnislav Zelený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…