Naše právo regulovat je svaté! kázala pobočnice eurokomisařky, když v ČR propagovala smlouvu TTIP

19.06.2015 9:25

REPORTÁŽ Smlouvu TTIP, která může vytvořit největší zónu volného obchodu na světě, propagovala na konferenci v Ostravě členka kabinetu evropské komisařky pro obchod Jolana Mungengová. „Prosím, neposlouchejte ty, kteří sýčkují, že bude konec světa,“ vyzvala a doporučila: „Poslouchejte ty, které jste si zvolili, ať už v České republice nebo v Evropské unii. Jednoznačně říkám, že naše právo regulovat zůstává touto dohodou i jinými nedotčeno.“

Naše právo regulovat je svaté! kázala pobočnice eurokomisařky, když v ČR propagovala smlouvu TTIP
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jolana Mungengová na konfereci o TTIP v Ostravě

Jolana Mungengová, členka kabinetu evropské komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové, na konferenci vysvětlovala: „Chceme obchodovat s Amerikou, chceme posílit růst, ale zároveň nechceme obětovat náš sociální model,“ zmínila také Mungengová s odkazem na slova předsedy Evropské komise. J. C. Junckera s tím, že v žádném případě EU nesleví ze svých standardů. „Chceme nová pravidla, ale také respekt evropských hodnot,“ zdůraznila. Podle ní Transatlantická obchodní dohoda mezi EU a USA přinese podporu inovací, zvýšení množství pracovních míst, zlepšení podmínek pro podnikatele. „Je celá řada zemí, jako je Norsko nebo Turecko, které už klepou na dveře a ptají se, zda by mohli být součástí TTIP,“ uvedla Mungengová. „Chceme nová pravidla v těch oblastech, kde mezinárodní pravidla neexistují, a kde je potřebujeme,“ upřesnila.

Mungengová: Jde o projev evropských hodnot, které sdílíme se Spojenými státy

Řeč byla také o geopolitickém přesahu smlouvy. „Posílením našeho vztahu s USA posilujeme stabilitu celého transatlantického prostředí. Někdo je pro toto vyjednávání, protože je vděčný Americe za to, co udělala pro Evropu po druhé světové válce, někdo dohodu ze stejného důvodu nenávidí,“ okomentovala situaci. Zároveň zdůraznila, že nejde pouze o byznys, ale také projev evropských hodnot, které sdílíme se Spojenými státy. V žádném případě ovšem nedochází k harmonizaci standardů. „Chceme spolupracovat tam, kde je to možné,“ zhodnotila Mungengová. „V žádném případě nechceme, aby došlo k újmě. Naše právo regulovat je svaté a doufám, že už je to teď jasné,“ dodala rázně.

Mungengová: Transparentnost byla zvýšena. Je to bezprecedentní zlepšení

Zaznělo i to, že nejde o dohodu, kterou by Brusel „vyjednával pokoutně“. „25. listopadu loňského roku jsme zvýšili transparentnost na úroveň, která zatím nikdy nebyla v evropských dohodách dosažena a je to bezprecedentní zlepšení, jak ve vztahu k ostatním institucím, k Radě, parlamentu, ale také k občanské společnosti,“ ujistila Mungengová. 10. kolo jednání o TTIP proběhne v červenci. „Snad se do té doby podaří vyjednat americké straně politický mandát. Ten umožní handlování, co za co a kde. Do této chvíle to není možné, protože americká strana mandát nemá,“ dodala.

Svoboda: Z České republiky jsou v Bruselu akreditováni tři novináři. Z Německa 160

Z pozvaných europoslanců nejdříve vystoupil Pavel Svoboda (KDU–ČSL). „Je potřeba ocenit, že o dohodu se Spojenými státy americkými je veřejný zájem, protože věřím, že přes tuto dohodu vznikne větší poptávka po informacích o Evropské unii vůbec, neboť informovanost u nás zatím není převratně pozitivní. Z České republiky jsou v Bruselu akreditováni tři novináři. V porovnání se 160 novináři z Německa to také odpovídá úrovni toho, co se dostává k našim českým uším,“ zhodnotil Svoboda, který je také předsedou Právního výboru Evropského parlamentu. Pozornost by rád obrátil na malé a střední podniky. „Musím pochválit současnou komisi, že jedním z hesel, které si dala do vínku, je: ‚Myslete nejdříve na malé‘ a komise toto uplatňuje i při jednání o TTIP.“ Zároveň konstatoval: „Tyto podniky se na TTIP vysloveně těší.“ Dohoda totiž podle Svobody právě malým a středním podnikatelům umožní průnik na americký trh.

Svoboda: My v Bruselu, ani ministři, kteří dojíždějí do rad, ani Evropský parlament, nejsme banda sebevrahů

Věnoval se také problematické konkurenční doložce a reagoval na šíření názoru, že ISDS potřebují hlavně Američané. „Chci vás vyvést z omylu, doložku potřebujeme my. V naprosté většině států USA by soudy neaplikovaly TTIP, aplikovaly by pouze americké právo a ze zkušeností víme, že ho aplikují poměrně nacionalisticky. Potřebujeme mít jistotu, že budeme mít orgán, který bude aplikovat právě TTIP, a k tomu nám pomůže právě ISDS,“ uvedl. „Chci ujistit, že ani my v Bruselu, ani ministři, kteří dojíždějí do rad, ani Evropský parlament, nejsme banda sebevrahů, kteří tam sedí jen proto, aby nahrávali výhody americkým obchodním partnerům,“ ukončil svůj proslov.

Májíček: Dohoda je ohrožením demokracie i práv občanů

Pak se dostal ke slovu koordinátor české části Evropské občanské iniciativy (EOI) proti TTIP. Jan Májíček na konferenci zastupoval komunistickou europoslankyni Kateřinu Konečnou. Májíček se naopak domnívá, že dohoda přinese ohrožení demokracie, práv občanů i udržitelného rozvoje. Podle Májíčka dochází k vytvoření pravidel pouze pro nejsilnější hráče. Kritizoval také nedemokratičnost arbitráží. „Dohody o volném obchodu jsou neudržitelné, deregulace mezinárodních pravidel umožňuje nadnárodním korporacím, aby prosazovaly své zájmy,“ konstatoval také Májíček s tím, že samozřejmě neodmítá globální obchod, ale musí mít pravidla, která budou přispívat k férovému prostředí. Zpochybnil také zdůrazňovanou skutečnost, že smlouva přinese nová pracovní místa. Jeho vystoupení doprovázela nesouhlasná gesta ostatních řečníků, včetně toho, že europoslanec Svoboda odmítl, když ho v proslovu označil Májíček „za kolegu“.

Charanzová: Když my se shodneme, zbytek světa pojede podle nás

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO 2011), která se na přípravě dohody také podílí, pak uvedla: „Připravila jsem stanovisko výboru pro ochranu spotřebitele a vnitřní trh. Jsem ráda, že stanovisko reflektuje česká vláda. Vidím v mém stanovisku českou stopu, a to je důraz na malé a střední podniky,“ zhodnotila. Zmínila, že jde o důležitý moment, protože se rozhoduje, zda budeme součástí globalizace nebo jí budeme jen přihlížet: „Když my se shodneme, zbytek světa pojede podle nás,“ zhodnotila. Zmínila i to, že Evropané jsou v této chvíli diskriminování, protože nemají dobrý přístup k zakázkám z USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…