Naše tajná služba možná rozkradla stamiliony korun, píší noviny

26.03.2018 8:34

Pondělní MF Dnes tvrdí, že česká rozvědka – přesněji řečeno Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI ) – řeší největší skandál v moderní historii České republiky. Co se stalo?

Naše tajná služba možná rozkradla stamiliony korun, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Existuje podezření, že z ÚZSI odtékaly po nějaký čas stovky milionů korun, přičemž není jasné, na co byly použity. K platbám často chybějí doklady. Jedna z transakcí se podle deníku týkala nákupu softwarové firmy. Tento, ale i další nákupy údajně mohly být výrazně předražené. Situaci na ÚZSI už prověřuje inspekce. 

Bohužel to pravděpodobně nebude jediný problém, který má rozvědka na krku. Tento úřad primárně působí v zahraničí a jeho role v Česku je zákonem značně omezena. Inspekce prověřuje i možnost, že pracovníci úřadu byli na české půdě mnohem aktivnější, než měli být. Inspekce teď pracovníky vyslýchá. Někteří z nich už úřad na vlastní žádost opustili.

„Ředitel ÚZSI (Jiří Šašek) po vzájemné dohodě se mnou nařídil prověřování hospodaření s finančními prostředky rozpočtu ÚZSI za poslední období,“ uvedl ministr vnitra v demisi za hnutí ANO Lubomír Metnar. Šašek prozatím zůstává ve své funkci.

Ať už šetření zjistí cokoliv, veřejnost se nic z toho nedozví. Finální zpráva bude obsahovat tajné informace. Důkladně prověřit hospodaření rozvědky navíc není nijak snadné. Z důvodů utajení používá často platby v hotovosti nebo nejrůznější krycí firmy. V této zemi je navíc jen velmi málo lidí, kteří vědí, s jakým objemem prostředků ÚZSI hospodaří

Není bez zajímavosti, že podobné problémy řešila rozvědka už před čtyřmi lety. Tehdy ÚZSI koupil čtyři budovy za sto milionů korun. Mohly sloužit např. jako konspirační byty, jenže budovy nebyly příliš vhodné, jedna z nich stála příliš blízko Ministerstva vnitra. Celou kauzu si tehdy řešili zaměstnanci rozvědky jen interně. Kontrola zvenčí neproběhla.

Údajný Chovancův muž

Kauza ÚZSI má ovšem ještě jeden rozměr. Stávající premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v minulosti tvrdil, že rozvědka může mít prsty v pořizování nahrávek zveřejňovaných na sociální síti Twitter na účtu „Šuman“. Před Metnarem vedl ministerstvo Milan Chovanec. Říkalo se, že Chovanec má v rozvědce „svého člověka“. Měl jím být dnes již bývalý zástupce ředitele Zdeněk Blahut, který svůj post opustil krátce poté, co se ministrem stal Metnar.

„Takové informace mám už delší čas, že se tam (na ÚZSI – pozn. red.) dějí podivné věci vůči mé osobě. Určitě se to nedělá oficiálně. Pamatujeme si, jak fungovalo Vojenské zpravodajství za pana Nečase,“ řekl Babiš loni v květnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…