Nášivka SS na ukrajinské uniformě. Britský list ukázal VIDEO

07.04.2022 14:47

Mezi osvobozenými městy u Kyjeva je i Boroďanka, kde podle ukrajinské vrchní státní zástupkyně došlo k ještě horším zvěrstvům než v nedaleké Buči. Záběry ukazují zničené město. Ale také něco dalšího. Britský deník The Sun zveřejnil video, na kterém je vidět, že muž v uniformě ukrajinské SBU má na vestě na zádech nášivku ukrajinské divize SS. Video pochází od turecké tiskové agentury Anadolu.

Nášivka SS na ukrajinské uniformě. Britský list ukázal VIDEO
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ozbrojený Ukrajinec s nášivkou SS Galizien

V médiích se velmi proslavil masakr v Buči. Ovšem měst zničených během bojů ukrajinských a ruských sil je víc, například Boroďanka, která se od Buči nachází nedaleko. Ukrajinská nejvyšší státní zástupkyně Irina Venedyktová míní, že v Boroďance se děly ještě horší zvěrstva než v Buči.

Záběry ze zničeného města přinesla například agentura AP, ale i jiná média. Ikonický je například panelák, který byl v podstatě přeťat v půl, když na něj z ruského letadla dopadla bomba. Před tímto domem je také několik poškozených topolů.

Záběry agentury AP

Video z oblasti přinesl také britský bulvární deník The Sun. Je na něm ukrajinský kněz, modlící se zřejmě za oběti. Za ním stojí podle uniforem a insignií tři příslušníci SBU, tedy Služby bezpečnosti Ukrajiny (ukrajinská civilní kontrarozvědka), která je přímo podřízena prezidentovi. Prostřední z nich se při modlitbě křižuje.

Ovšem ze záběrů zezadu je patrné, že dotyčný má na vestě také insignie SS Galizien, tedy 14. granátnické divize SS, dříve známé jako 14. dobrovolnická divize „Halič“, která vznikla za druhé světové války z haličských dobrovolníků ukrajinského původu. Tato divize vznikla v roce 1943, ale byla zničena při Lvovsko-sandoměřské operaci, později byla opět postavena, zasahovala například při Slovenském národním povstání a 10. května 1945 se vzdala západním spojencům. Dodejme, že jedním z Putinem uvedených důvodů pro válku proti Ukrajině je denacifikace Ukrajiny.

Záběry na nášivku SS Galizien
Zdroj: The Sun

Video podle vodoznaků pochází od turecké tiskové agentury Anadolu, která ho však na svých stránkách pro veřejnost nenabízí. Ve včerejším článku agentury se však nachází zmínka o „knězi modlícím se před obytným domem v centru města, který byl zničen ruským útokem ze vzduchu“. Podle více či méně zničených topolů před domem a záběrů na ruiny domu je celkem zřejmé, že video pochází ze zničené Boroďanky.

Záběry AP a The Sun/Anadolu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…