Nastudujte si zákon a pak se můžeme dál bavit. Tak zlínský hejtman utnul debatu s mužem od Stropnického

08.12.2014 22:55

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) krotil náměstka ministra obrany Tomáše Kuchtu. Má si prý napřed nastudovat zákon, nemást lidi a pak teprve hovořit o situaci v nebezpečném areálu ve Vrběticích. Kuchta se proti tomu bránil. Poukázal mimo jiné i na to, že už nemáme „levné vojáky základní vojenské služby". Pak se do debaty vložili další politici - Miloš Vystrčil z ODS s Alenou Gajdůškovou z ČSSD.

Nastudujte si zákon a pak se můžeme dál bavit. Tak zlínský hejtman utnul debatu s mužem od Stropnického
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

V pondělních Událostech, komentářích České televize se dál řešila krizová situace ve Vrběticích spojená se sklady vybuchující munice. Aktuální dění rozebírali hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD), náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková a místopředseda senátního klubu ODS a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Už nemáme levné záklaďáky

První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek hned na úvod podotkl, že areál bude nadále střežen, potrvá to měsíce, rozšířila se také střežená zóna. Perimetr dosahuje už třinácti a půl kilometru. Ostrahu zde zajišťuje i pět set vojáků. Podle Kuchty si s tím armáda poradí. Doufá v to, že náklady s tím spojené bude nucen uhradit v budoucnu zjištěný viník.

„Existuje ohrožení zdraví občanů, především hlídáme, aby se do toho areálu nikdo nedostal a nedošel újmy na zdraví," zdůraznil Kuchta. „My už nemáme záklaďáky, které jsme mohli postavit na každých pěti metrech a skoro nic to nestálo. Naši vojáci jsou profesionálové a jejich nasazení je poměrně nákladné," pokračoval. Proto jsou podobné objekty pronajímány soukromým subjektům.

Pozor na „drby"

Ve vysílání došlo i na údajné prohánění se závodních aut v areálu ve Vrběticích. Do vysílání vstoupil hejtman Myšák, který zdůraznil, že kraj o pořádání obdobné akce nic neví. Kuchta dodal, že se mu dostal do rukou dopis se žádostí o pořádání závodů, které měly mít podporu kraje, ale on je zamítl. Mišák zopakoval, že o údajné podpoře kraje nic neví, přičemž to prověřoval na mnoha úrovních. Takto závažnou situaci nelze podle jeho názoru řešit pod dojmem nějakých „drbů".

Podle Kuchty měl být vyhlášen stav nebezpečí, a to z preventivních důvodů. Mohl se např. rozšířit oheň. To měl podle náměstka učinit kraj. Mišák s tím ale nesouhlasil, Kuchta podle jeho názoru jen mate lidi, Policie ČR prý situaci zvládá kontrolovat. „Nemaťte lidi, prostudujte si zákon, a pak se můžeme dál bavit," uzavřel své vystoupení Mišák.

Spor o stav nebezpečí pokračuje: Gajdůšková se utkala s Vystrčilem

Následně o situaci České televize debatovali Alena Gajdůšková (ČSSD) a Miloš Vystrčil (ODS). „To, co já vím, tak Zlínský kraj nemohl postupovat jinak, pokud se držel zákona," zdůraznila Gajdůšková, která se tak zastala svého stranického kolegy Mišáka. Vystrčil s tím ale nesouhlasil. Jako bývalý hejtman Kraje Vysočina poukázal na to, že vyhlášení stavu nebezpečí bylo namístě.

A co když budou tamní obyvatelé požadovat náhradu škody? Podle Gajdůškové by se lidé měli obrátit na příslušného viníka celé situace, který by měl být odhalen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …