Naštvaný David Rath: Jezdil jsem za Zemanem na Vysočinu, on mi nosil spoustu jídla a tykali jsme si. Teď se mi mstí za Paroubka

26.01.2017 10:05

Ostře se pustil do prezidenta Miloše Zemana bývalý středočeský hejtman David Rath. Píše o tom Blesk.cz.

Naštvaný David Rath: Jezdil jsem za Zemanem na Vysočinu, on mi nosil spoustu jídla a tykali jsme si. Teď se mi mstí za Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Jak server připomíná, soud rozhodl, že jsou odposlechy v případě korupční kauzy exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha nezákonné. A v podstatě tím „škrtnul“ předchozí rozsudek, díky němuž měl Rath na 8,5 roku skončit ve vězení. Prezidentu Miloši Zemanovi se to nelíbí a uvažuje o kárné žalobě na soudce, který obžalovanému nahrál. „Mstivost je pro něho charakteristickým rysem,“ reagoval pro Blesk.cz Rath.

Zeman dlouhodobě shazuje ze stolu veškeré pochybnosti o Rathově vině, píše dále server. I před ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) se nedávno podivil, že o věci lze vážně diskutovat, „…když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm milionů korun“. Na úterní diskuzi s občany v Plzeňském kraji zašel ještě dál. „I prezident má právo podat kárnou žalobu v případě, kdy soudce pochybí. A já nevylučuji, že právě v této kauze kárné žaloby využiji,“ nechal se slyšet.

Kárná žaloba na soudce může vyústit dokonce v jeho odvolání z funkce. „Prezident potvrdil, že jde o politický proces a pokračuje v brutálním nátlaku na soudce, kdy jim hrozí profesní likvidací, pokud neodsuzují, jak on chce,“ napsal Rath serveru Blesk.cz.

Na dotaz, co by hlavu státu k takovému jednání motivovalo, odpověděl rozsáhleji. „Miloš Zeman mě opakovaně zval na Vysočinu, já tam jezdil, tykáme si a vždy mě opulentně hostil. Osobně mě podporoval i ve volební kampani. Zlom nastal ve chvíli, kdy se střetl s Jiřím Paroubkem o vliv ve vedení ČSSD. Do té doby spolu přátelsky komunikovali a Miloš chtěl své lidi na významných pozicích v Lidovém domě – například na pozici ústředního volebního manažera. Jiří Paroubek to ostře odmítl. V tomto střetu jsem byl loajální k předsedovi Paroubkovi a od té doby se mi Miloš mstil. Teď to jen nabírá na síle. Mstivost je pro něho charakteristickým rysem,“ míní Rath.

Celý text je ZDE

Server Česká justice přináší rozhovor se soudcem pražského vrchního soudu Pavlem Zelenkou. Ten byl členem senátu, který zrušil odsuzující rozsudek nad bývalým hejtmanem Davidem Rathem. Zelenka se vyjádřil také k tomu, že prezident Miloš Zeman na něj možná podá kárnou žalobu, jak sám uvedl.

„Tady zjevně nesplnili roli prezidentovi filtrující poradci. Prezident opomněl, že jsme rozhodovali ve třech, nebyl oprávněn nahlédnout do protokolu o hlasování. Pokud bych se měl vyjádřit ostřeji, hrozba soudci odvolacího soudu kárným návrhem pro jeho rozhodování v tzv. živé věci je v podstatě způsobem, jak ovlivnit další rozhodnutí, kupříkladu Nejvyššího soudu, který by měl rozhodovat o stížnosti pro porušení zákona, případně později v řízení o dovolání. Nelze ani vyloučit, že se s tím rozhodnutím setká i Ústavní soud. Jakkoliv to někteří zlehčují, osobně prohlášení pana prezidenta vnímám jako velice nebezpečné,“ uvedl Zelenka.

Celý rozhovor se soudcem Zelenkou je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…