Navalte prachy, když neberete uprchlíky, udeří na nás možná z EU. A v Bruselu se zároveň peče nový plán. Ještě je čas, ale je to vážné

06.12.2017 8:32

Nová vláda bude muset pravděpodobně řešit hned na začátku svého volebního období tvrdý oříšek. Evropská komise chce pohnat Českou republiku za odmítání uprchlických kvót před soud a požadovat náhradu v řádu stovek milionů eur.

Navalte prachy, když neberete uprchlíky, udeří na nás možná z EU. A v Bruselu se zároveň peče nový plán. Ještě je čas, ale je to vážné
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Z Bruselu se začíná čím dál tím hlasitěji ozývat volání po potrestání států, které odmítly přijímat uprchlíky. V příštích dnech by měla Evropská komise mimo jiné právě na Českou republiku podat žalobu. Právníci EU jsou přesvědčeni, že vlády České republiky, Polska a Maďarska prokazatelně porušily své závazky a měly by za to pykat. Zatím není jasné, jakou finanční částku by Evropská komise požadovala, ale mohlo by jít až o stovky milionů eur.

Anketa

Za předpokladu, že ANO bude vůdčí silou případné koaliční vlády a její největší stranou,...

hlasovalo: 9713 lidí

Zatímco Česká republika se, s nadsázkou řečeno, až na nepřijímání uprchlíků chová z pohledu Bruselu obstojně, Polsko má pozici ještě složitější. V posledních měsících vztahy mezi Varšavou a Bruselem zřetelně ochladly a k jejich zlepšení nepřispívá ani skutečnost, že byl do funkce „evropského prezidenta“ jmenován bývalý polský premiér Donald Tusk. Vládnoucí straně Právo a spravedlnost nemohou přijít eurokraté na jméno z mnoha důvodů.

Vedle rozdílného pohledu na ideologii multikulturalismu Brusel vyčítá vládě Beaty Szydlové její soudní reformu, která údajně bere soudní moci nezávislost. Aktuálně Evropská unie vyčítá Polsku jeho restriktivní potratovou politiku. Prezident Andrzej Duda nedávno podepsal zákon, podle kterého může být vydáván „prášek po“ pouze na předpis. Dříve si jej přitom mohla běžně zakoupit v lékárně každá dívka starší patnácti let.

Hlavním kamenem úrazu jej však z pohledu Bruselu opatření, které zakazuje potrat i v případě, že by se dítě narodilo s těžkou vrozenou vadou. Polská vláda se také znelíbila tím, že snížila finanční podporu ženským organizacím, které potraty podporují. Podle aktuálních průzkumů však polská vláda neztrácí podporu svých voličů a aktuálně by ji volilo mezi 43 až 47 % Poláků. Tak vysokými preferencemi se nemůže pochlubit žádná evropská vláda.

Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by mělo mezi Českou republikou, Maďarskem a Polskem na jedné straně a Evropskou unii na straně druhé v dohledné době dojít k nějakému názorovému souznění. Evropská komise totiž hodlá prosadit reformu Dublinské smlouvy a požaduje, aby nově bylo možné přerozdělovat migranty a uprchlíky permanentně. Návrh se však nesetkává s přílišnou podporou v Evropském parlamentu a minimálně čeští europoslanci pro něj dle svých slov hlasovat nechtějí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…