Navléknout maskáče a jde se na věc. Aktivní zálohy přitahují i ženy

25.12.2015 7:52

Hned čtyřicet žen zlákaly do svých řad aktivní zálohy. Je mezi nimi i třicetiletá kadeřnice z Jihlavy Marie Křivanová. V aktivních zálohách je již dva roky, a jak sama říká, objevuje tak své netušené možnosti. Píše o tom server iDnes.cz.

Navléknout maskáče a jde se na věc. Aktivní zálohy přitahují i ženy
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Náboje, ilustrační foto

Do aktivních záloh se přihlásila se svým současným přítelem, a to poté, co viděli upoutávku v televizi. Chytlo ji to, pro bojové taktiky či střelbu je zapálená a většina kamarádů a známých jí nerozumí. Křivanová byla vojenským nadšencem odmala, ráda střílela i ze vzduchovky a sportovala. Vystudovat vojenskou školu jí však rodiče nedovolili.

Původní text ZDE.

Poté, co se do aktivní záloh přihlásila, prošla šestitýdenním výcvikem ve Vyškově. „Znamenalo to přechod do zcela odlišného prostředí, kde všechno funguje úplně jinak. Žádné prosím ani děkuji, ale dril, disciplína a málo spánku. O to ale jde, člověk musí prokázat, že větší nápor zvládne,“ uvedla Křivanová. A rozhodně ji ve Vyškově nešetřili. Při nošení skoro třicetikilového batohu s plnou polní si podle svých slov sáhla až na dno sil. A není divu, Křivanová sama váží 52 kilogramů. A žádné výjimky ženy oproti mužům nedostávají, jen mají případně delší časové limity či nižší počet opakování cviků.

Výcvik ve Vyškově rozhodně nebyl posledním – letos byla Křivanová s dalšími členy aktivních záloh na Šumavě, příští rok má mít výcviky dva.

Armáda podle jejích slov naplnila její představu o způsobu fungování – miluje totiž řád a systém.

Aktivní zálohy mají v současné době 1 300 příslušníků. V případě, že se jejich členové účastní cvičení nebo operačního nasazení, náleží jim odměna šest tisíc korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …