Ne 33 miliard. Jen 3. Stanjurovi to padá na hlavu víc a víc

22.06.2023 10:31 | Ze sítí

MONITORING Ministr financí Zbyněk Stanjura naplánoval schodek rozpočtu za celý rok 295 miliard. Této hranice však státní finance dosáhly již v polovině roku. Vládě se nedaří státní kasu plnit tak rychle, jak by si přála. Exministr financí Miroslav Kalousek pětikoalici již poněkolikáté vynadal za to, jak se státním rozpočtem nakládá. Na poplach bije i ekonom Lukáš Kovanda a ekonomka Jana Matesová.

Ne 33 miliard. Jen 3. Stanjurovi to padá na hlavu víc a víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Vláda Petra Fialy (ODS) připravila na příští rok rozpočtový konsolidační balíček. A poté zjistila, že bude muset sáhnout i do letošního rozpočtu, protože se státní kasu nedaří plnit tak, jak by bylo třeba. Ekonomka Jana Matesová v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že ekonomům bylo již v únoru tohoto roku jasné, že bude třeba sáhnout do letošního rozpočtu. V tuto chvíli je podle ní třeba některé výdaje ministerstev ušetřit, uvázat, zakázat ministrům utratit určitý objem peněz. To je krok, ke kterému se v Česku sáhlo už v minulosti a podle Matesové by se to mělo zopakovat.

Jenže to není jediná věc, kterou je podle ekonomky třeba udělat.

„Já bych si obecně přála, aby obecní volby v roce 2032 byly do výrazně sníženého počtu obcí. My máme značně roztříštěnou tu zastupitelskou správu. Zdědili jsme to tak z dob Rakouska-Uherska, stejně jako další země – Rakousko a jiné. Tyhle země v 70. letech minulého století, což byla léta velice podobná tomu současnému období – ropné šoky, vysoká inflace – vešlo to do povědomí jako období ztracené dekády. Ale v té době si lidé také uvědomili, že se výrazně proměnil finanční svět,“ upozornila Matesová s tím, že před padesáti lety lidem v řadě zemí došlo, že už nemůže existovat pobočka banky v každé obci a je třeba to změnit. „V České republice si koledujeme o další ztracenou dekádu,“ varovala v rozhovoru Matesová. „My se učíme tím, že ta horká kamna objímáme a zjišťujeme, že jsou horká,“ pokračovala v popisu situace.

V obecné rovině také doporučila další zvyšování bankovních sazeb, k čemuž ČNB už rok nesáhla, čímž napomohla tomu, že inflace neklesá tak rychle, jak by bylo záhodno. Pro vládu to potom také znamená, že musí vydávat další peníze. „Vláda kvůli vysoké inflaci musí valorizovat kdeco, je to prostě špatně,“ uvedla Matesová.

Kriticky se k vládním rozpočtovým krokům staví i ekonom Lukáš Kovanda, který upozornil, že ve státním rozpočtu budou chybět další miliardy.

„Vláda si namalovala, že od bank na dani z mimořádných zisků vybere 33 miliard korun. Nakonec bude ráda, když to budou 3 miliardy. Ale za to jim ještě navrch dá možnost klienty pokutovat ze předčasné splacení hypotéky,“ napsal Kovanda na Twitteru.

Ekonom Kovanda promlouvá

Exministr financí Miroslav Kalousek připomněl, že od ledna 2022 není Andrej Babiš a jeho ANO u moci, ale jeho nezodpovědná rozpočtová politika podle Kalouska jede dál. Jen se to děje pod taktovkou vlády pětikoalice.

Na rok 2024 vláda naplánovala schodek rozpočtu na 235 miliard, jenže premiér Fiala už řekl, že by ten schodek nakonec mohl být někde mezi 235 a 270 miliardami.

„V politické praxi to znamená, že bude 270 mld. To také znamená, že závazek snížit deficit o 70 mld. byly pouze plané sliby. Jako ostatně všechno, co vláda k rozpočtu slibovala,“ nešetřil kritickými slovy Kalousek. „Všechny sliby, jak ‚teď se do toho dáme a po Babišovi rozpočet spravíme‘, berou draka. Babiš je zaplaťbůh v opozici, jeho zadlužující, neodpovědná rozpočtová politika však kráčí dál…Jen s jinou vládou,“ pokračoval ve slovní palbě.

Nakonec konstatoval, že pokud má být letošní schodek 295 miliard a v roce příštím to bude 270 miliard, pak z Kalouskova pohledu nelze hovořit o tom, že vláda Petra Fialy to s konsolidací státních financí myslí vážně.

Miroslav Kalousek promlouvá


Miroslav Kalousek promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pionýrský recitátor Kalousek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYarmil Volny , 22.06.2023 11:20:17
si opět musel otřít hu*bu o Babiše,jak jinak,ale na svoje úspěšně promrhané miliardy nevzpomněl.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…