Ne. Ne. Ne. Regulace sítí smysl má. Je nutná! Fendrychova výzva je tu

19.01.2021 17:48

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych má za to, že je třeba přikročit k regulaci. Na jedné straně volá po regulaci internetových gigantů, jako je Facebook nebo Twitter, protože s nimi už internet není tím zcela svobodným mořem, jakým býval, ale na straně druhé volá také po regulaci projevů na těchto sítích. Projevy, které mohou vést až k násilným akcím v reálném světě, je podle něj třeba také regulovat. Zdůrazňuje přitom, že to není v rozporu se svobodou slova.

Ne. Ne. Ne. Regulace sítí smysl má. Je nutná! Fendrychova výzva je tu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Martin Fendrych má za to, že internet kdysi býval svobodným mořem. Ale po vzniku Facebooku, Twitteru a dalších gigantů už je tomu jinak. Konkrétně tyto dvě společnosti podle jeho názoru ovládly komunikační prostor na internetu a je třeba je nějakým způsobem regulovat.

Je rád, že v EU se k tomu schyluje. Facebook či Twitter vnímá jako dva velké zaoceánské parníky, pro které musí platit přísná pravidla, aby se nesrážely s jinými loděmi. Obrazně řečeno. Jasná pravidla by měla platit také v otázce, komu lze zablokovat účet na sociálních sítích a komu nikoliv.

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí
Dnes taková pravidla neplatí a končící 45. prezident USA Donald Trump byl zablokován pouze na základě rozhodnutí soukromé společnosti. Ale když taková soukromá společnost ovládá tak velký komunikační prostor, jako je tomu u Facebooku a Twitteru, je jim podle komentátora třeba nastavit jasná pravidla. S tvrzením, že jde o soukromé společnosti, které si mohou dělat, co chtějí, si podle Fendrychova názoru již nevystačíme.

Mohlo se totiž také stát, že se tyto společnosti přikloní na stranu Donalda Trumpa, nezablokují ho a kdo ví, kde by potom všechno skončilo. Fendrych situaci domyslel až k další občanské válce v USA.

Na druhé straně ale volá také po regulaci projevů na sociálních sítích a důrazně doporučuje blokovat především projevy nenávisti všeho druhu. Pokud někdo není schopen pochopit, že projevy nenávisti do soukromého prostoru nepatří, je třeba sáhnout k regulaci. Podle Fendrycha to není v rozporu se svobodou slova, ale naopak v zájmu jejího uchování. Už Adolf Hitler totiž světu ukázal, kam to vede, když se nenávisti dá volný průchod.

„Ruku na srdce, přejeme opravdu do hloubky svobodu zemanovcům, babišovcům, okamurovcům? Přejeme jim svobodu slova, projevu, víry (oni přece mají také svou víru)? Přejeme svobodu muslimům, katolíkům, komunistům?“ zeptal se Fendrych.

„A ještě jinak: jsou pravidla výrazem nesvobody? Je nesvobodné dodržovat padesátku v obci, abych někoho jeden a půl tunovým autem nezabil? Jsem otrok, když tak jezdím? Jsem otrok, když se snažím nenadávat a nešířit nenávist na internetu? Jsem otrokář, když vypnu Trumpovi účet na Twitteru a na Facebooku, když té štice vypustím vodu? Ne. Ne. Ne. Regulace sítí smysl má. Je nutná,“ rozvedl svou myšlenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…