Ne, smůla. Sídlo ÚSTR se rekonstruovat nebude

16.08.2021 8:14

Server Ekonomický deník.cz upozornil, že sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů čeká smutný konec, jelikož se nebude rekonstruovat. Kontrola šéfky státní kasy za ANO Aleny Schillerové totiž v projektu odhalila řadu slabých míst. „Na základě všech známých aspektů nelze s pokračováním rekonstrukce souhlasit,“ sdělila Schillerová poslanci Pavlu Žáčkovi, prvnímu řediteli ÚSTR.

Ne, smůla. Sídlo ÚSTR se rekonstruovat nebude
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

„Nejspíš velmi smutný konec čeká sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů. Totálně zpackaná rekonstrukce za desítky milionů, po níž zůstalo na pražském Žižkově sídlo ústavu zabaleno jako balík, zatím vede k tomu, že se v ní pokračovat nebude,“ napsal hned na úvod k rekonstrukci ÚSTR server.

Vychází přitom z informací, které získal poslanec ODS Pavel Žáček, první ředitel ÚSTR, když se v rámci interpelací ptal ministryně Schillerové, jak to s rekonstrukcí budovy na pražském Žižkově bude dál. To, co se dozvěděl, mu pravděpodobně radost neudělalo.

„Na základě všech známých aspektů nelze s pokračováním rekonstrukce souhlasit,“ sdělila Žáčkovi Schillerová.

Byly zjištěny chyby v účetnictví, v inventarizaci majetku, pochybení při zadávání veřejných zakázek, při zveřejňování smluv a tak podobně. Finanční úřad proto již řeší podezření na porušení rozpočtové kázně.

Budova bývalého Prognostického ústavu tak zůstává zakonzervována pod lešením. Jen tato konzervace sama o sobě vyšla na více než 3,5 milionu korun. O nepovedenou rekonstrukci se zajímala i policie. Podle serveru dostala povolení k nasazení odposlechů, ale podle všeho strážci zákona nezjistili žádnou činnost v rozporu se zákonem, protože po čase věc odložili.

„Doposud bylo na rekonstrukci, jejímž výsledkem je odhalené torzo budovy, zahalené do OSB desek a plachty, vyčerpáno přes 60 milionů korun,“ uzavřel server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…