Neblokujte vstup Rumunska do Schengenu, nese se z okolí Orbána k Rakušanům

07.09.2023 16:23 | Monitoring

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó prosí Rakousko, aby neblokovalo vstup Rumunska do Schengenu. Je to podle něj důležité pro maďarský export a investice. Dalším důvodem, proč Maďarsko apeluje na co nerychlejší přijetí Rumunska do Schengenu, je početná maďarská komunita v Sedmihradsku.

Neblokujte vstup Rumunska do Schengenu, nese se z okolí Orbána k Rakušanům
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

„Důrazně žádám naše rakouské přátele, aby na podzim neblokovali vstup Rumunska do Schengenu. Je v národním zájmu Maďarska, aby bylo Rumunsko začleněno do Schengenu co nejdříve. Jde totiž o třetí nejdůležitější trh pro maďarský export a oblíbenou destinaci maďarských investičních skupin. Navíc zde žije početná maďarská komunita,“ uvedl Szijjártó podle informací serveru budapesttimes.hu.

Mluvčí premiéra Viktora Orbána Zoltán Kovács pak na síti X (dříve Twitter) doplnil, že Szijjártó chce mít kvůli svým zahraničním komunitám dobré vztahy se všemi svými sousedy. „Ministr Szijjártó zdůraznil, že je důležité udržovat dobré vztahy se sousedními zeměmi, jako je Rumunsko, protože to prospívá maďarským komunitám žijícím za hranicemi, zejména v Sedmihradsku. Zdůraznil, že maďarská zahraniční politika se zaměřuje na zlepšení situace těchto komunit a udržování pevných vazeb se sousedními státy. Kromě toho hovořil o infrastrukturních projektech a vyjádřil obavy z blokování vstupu Rumunska do Schengenu,“ informoval Kovács o cestě maďarského ministra zahraničí do Rumunska.

 

 

Maďarští vládní představitelé stále častěji hovoří o silných vazbách na své početné komunity v sousedních státech. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) proto dokonce varovala před maďarským nacionalismem Slovensko. Orbán a další představitelé vládnoucí strany Fidesz totiž opakovaně hovoří o územích sousedních států s maďarskou menšinou jako o odtržených územích a naznačují přání návratu tzv. Velkého Maďarska.

„Nechvalně známým se stalo jeho revizionistické gesto s šálou Velkého Maďarska, kde Maďarsko zahrnuje celé současné Slovensko, Zakarpatí, Rumunské Sedmihradsko a další území na Balkáně. I když politický význam svého módního doplňku tehdy odmítl, v minulosti přesně takto ‚náhodně‘ k bývalým maďarským državám odkazoval,“ varovala Richterová na Facebooku před pár týdny.

„Stejná mapa Velkého Maďarska byla promítána i na celorepublikovém sněmu Fideszu, premiér ji použil jako ilustraci k přání štěstí maturujícím z dějepisu, a objevila se i na koberci při prvním maďarském předsednictví v Radě EU. Virální se stala i dřívější fotografie, kde totožnou velkoformátovou mapu ukazuje svému polskému protějšku. Orbán zkrátka tyto provokace využívá systematicky a s rozmyslem,“ dodala Richterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…