Nebojte se "ideologického rozkolu", bez něj to nepůjde. Alexander Tomský věří, že Evropa se právě takto vzpamatuje

06.08.2016 8:48

Nad tím, že prosperita západní Evropy i její svoboda jsou dnes v ohrožení, se v dnešní Mladé frontě DNES zamýšlí politolog a nakladatel Alexander Tomský.

Nebojte se "ideologického rozkolu", bez něj to nepůjde. Alexander Tomský věří, že Evropa se právě takto vzpamatuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

Tomský poukazuje na to, že se nesplnila předpověď pravicového liberála Francise Fukuyamy, že liberální demokracie všude zvítězí. Naopak došlo na proroctví jeho oponenta, kosmopolitními liberály pomlouvaného Samuela Huntingtona, o střetu civilizací. Dokazují to ruské imperiální machinace na Kavkaze i v tzv. blízkém zahraničí, tedy v Arménii, Gruzii, Ázerbájdžánu, a agrese na Ukrajině. A také mocenská asertivita Číny zahrnující kolonizaci pustých ostrůvků v jižním Pacifiku i její koloniální obchodní expanze v Africe. Diktatura jedné strany utužuje, prosperita jí umožňuje masivně zbrojit. Čína také okrádá Západ o intelektuální vlastnická práva, zvláště ve vojenské technologii.

Evropa má dalšího nepřítele

Turecký „sultán“ Erdogan zastavil stoletý pokus o sekularizaci státu i mladou demokracii. Liché se ukázaly naděje liberálů, že je islám slučitelný s demokracií. Evropa má dalšího nepřítele a ten už vydírá. Ultimativně do října požaduje pro svých 80 milionů poddaných bezvízový přístup do Unie a značné výkupné za zadržování muslimských uprchlíků. Přátelí se najednou s Putinem a přítomnost Turecka ve vojenské alianci Západu je nejistá. Rozvrat Sýrie, Iráku, Jemenu a Libye, náboženská válka mezi sunnity a šíity, Islámský stát, bojůvky al-Káidy a an-Nusry, vzplanutí muslimského fanatismu a násilí středoafrické skupiny Boko Haram spustily úprk milionů lidí, a to vše posiluje probíhající islamizaci západní Evropy, která už desetiletí přijímá půldruhého milionu přistěhovalců ročně.

Migranti oslabí Francii i Německo

Tomský poukazuje i na to, že masová imigrace muslimů už polarizovala i politiku. Sociální sítě umožnily aktivní odpor vůči vládnoucí ideologii otevřené společnosti bez hranic. Astronomické náklady na ochranu před terorismem a nezaměstnatelní migranti oslabí hospodářsky stagnující Francii, ale i Německo, jež má v porovnání se státy mimo eurozónu jen poloviční růst HDP. Tamní ministerstvo financí odhaduje letošní náklady na přistěhovalce (hlavně policii a sociální pracovníky) nejméně na sto milionů eur. Plánované snížení daní je v nedohlednu, zato hrozí rozpočtový deficit, jejž si Němci zakázali zákonem.

Ideologický rozkol je nezbytný

Západní společnost už delší dobu dělí desetiletí stagnující životní úroveň manuálně pracujících, zhruba čtvrtiny obyvatel, ale i zklamání nižší střední třídy z nízkého růstu – a oproti tomu pohádkového bohatství nepatrné menšiny. Etablované strany se situaci brání vytvářením velkých koalic, tím ale ničí nezbytný dualismus vlády a legitimní opozice. Protestní strany se stávají revoluční.

A liberální globalisté křičí, že autokraté a populisté ohrožují Západ. „O imigraci taktně mlčí, jako by muslimská ‚invaze‘ a terorismus nerozvracely společnost,“ píše Tomský.

Závěrem uvádí, že bychom neměli strašit ideologickým rozkolem. Ten je totiž nezbytný, má-li se Západ obležený vnějšími nepřáteli obrodit. „Utopii musí nahradit pragmatismus a nepochybuji, že se z dnešního zmatku Evropa vzpamatuje, jak prokázaly dějiny už mnohokrát,“ dodal Tomský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…