Nebude klid: Veselovský udělal hlupáky z Haška a Foldyny. Druhý jmenovaný potupil Jakuba Jandu

11.05.2016 10:35

Asi nejvíce diskutovaným počinem jihomoravského hejtmana Michala Haška byla v poslední době fotografie, na níž se nechal zvěčnit spolu s lidmi z ruského motorkářského klubu Noční vlci. Nejnověji tuto fotku obšírně okomentoval novinář Martin Veselovský ve videu, které zveřejnila internetová televize DVTV. S Nočními vlky se vyfotografoval také sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna, kterého za to mimo jiné kritizoval i Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Proti takové kritice se Foldyna ohradil prostřednictvím svého facebookového profilu.

Nebude klid: Veselovský udělal hlupáky z Haška a Foldyny. Druhý jmenovaný potupil Jakuba Jandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Anketa

Rozpadne se do roku 2020 Evropská unie?

94%
6%
hlasovalo: 11438 lidí

Podívejte se pozorně na tuhle fotku, vyzývá nejprve Veselovský. Můžete si říct, co to sakra je. Ale lepší je jít po detailech. Takže co na té fotce vidíte. Jihomoravského hejtmana Michala Haška, ruského konzula Alexandra Nikolajeviče Budajeva a partičku motorkářů na ústředním hřbitově v Brně. Pak také vidíte transparent s nápisy v azbuce, které říkají že „To je naše vítězství“ nebo „Jsme ruští vlastenci“ anebo adresu na webový projekt ruské státní zpravodajské agentury. Nesmí samozřejmě chybět srp a kladivo ve stylizované rudé pěticípé hvězdě, jeden ze základních symbolů sovětského komunistického režimu. No a pak tahle vlajka, vlajka doněcké separatistické republiky. Ale toho si asi při focení pan Hašek nevšiml, popisuje Veselovský podrobně inkriminovanou fotku.

Celé video je ZDE

Za co dostal Zaldostanov vyznamenání?

Pánové v koženém oblečení jsou z ruského klubu Noční vlci. Tyhle borce má evidentně moc rád ruský prezident Vladimir Putin. Každou chvíli se s nimi fotí a tohle je největší vlk Alexander Zaldostanov, říká Veselovský v okamžiku, kdy se na obrazovce objevuje fotka šéfa Nočních vlků. Putin před třemi lety Zaldostanovi připnul státní vyznamenání Ruské federace „Řád cti“.

Těžko říct za co. Za jeho cool oblečení? Nebo za hustou kérku? Nebo za to, že dokáže mnoho let za jakéhokoliv počasí chodit v kůži? přemítá Veselovský. Evidentně si ale Zaldostanova a jeho chlapce zavázal. Protože Noční vlci byli na anektovaném Krymu u náborových akcí do ruského námořnictva. Na jaře 2014 dělali Noční vlci jakýsi předvoj oficiální ruské anexe Krymu, které Zaldostanov říká konec okupace. Před rokem dal Zaldostanov dohromady hnutí Antimajdan s tím, že už měl praxi v přímé podpoře Rusů v bojích na východní Ukrajině, kteří tam oficiálně nikdy nebyli, podotýká Veselovský ironicky.

Koho zajímá názor spojenců

Poukazuje na to, že Noční vlky jejich pověst předchází. Zaldostanov má zakázaný vstup na území EU, další jeho kluci jsou na blacklistu USA. A třeba Poláci se s ohlášenou berlínskou motorkářskou cestou vůbec nemazali. A rovnou vlkům zakázali vstup na své území. „A vlastně jenom díky tomu se mohl pan hejtman s těmi drsňáky vyfotit. Protože koho zajímá nějaký názor spojenců, že,“ uchýlil se Veselovský opět k ironii.

Pak se vrátil zpátky ke společnému fotu hejtmana s Nočními vlky. Na hřbitově byli všichni ti lidé uctít památku padlých sovětských vojáků při osvobozování jižní Moravy. Což se samozřejmě sluší a patří. Zajímavé je ale podle Veselovského tohle. Michal Hašek na svém facebookovém profilu píše: „Chtěl bych z tohoto místa varovat před přepisováním dějin. Bylo to Německo, kdo válku začalo a bylo v ní poraženo.“ Což je prý selektivní paměť jak vyšitá. „Protože Hitler mohl rozpoutat válku jen díky tomu, že mu záda svým spojenectvím kryl Stalin (na obrazovce se objevuje černobílá fotka) Tady si třeba třese rukou německý důstojník se sovětským poté, co si v rámci paktu Ribbentrop-Molotov rozdělili v roce 1939 Polsko. I tohle potřesení rukou znamenalo v příštích letech pět a půl milionu mrtvých Poláků,“ tvrdí Veselovský.

Někdo může mít v hlavě zmatek

Následně je ve videu puštěn záznam setkání Zaldostanova s novináři. Jeden z nich Zaldostanovi říká: „Když začala druhá světová válka, Sovětský svaz stál na Hitlerově straně.“ Sám Zaldostanov reaguje: „Vidíte, jak to je úplně mimo. Tady máte jasný příklad toho, jak někdo může mít v hlavě zmatek. Tvrdí mi, že Sovětský svaz stál na Hitlerově straně. Buď je blázen nebo provokuje. Co jiného na to mohu říci.“

Michal Hašek také na svém facebookovém profilu napsal: „Skláním se před našimi válečnými veterány a před našimi odbojáři, kteří nasazovali své životy, aby náš stát a náš národ mohl dále existovat.“

A jak je tedy možné, že s lehkým úsměvem dokáže stát na jedné fotografii s lidmi uctívajícími systém, který z jím zmiňovaného státu odvlekl stovky našich občanů a zavřel je do sovětských gulagů, z nichž se vrátilo i po nějakých patnácti letech věznění jen nějakých šedesát Čechoslováků, ptá se Veselovský.

Celá věc má několik možných vysvětlení

Poukázal na to, že při setkání s Nočními vlky si hejtman Hašek alespoň nechal kvádro. Na rozdíl od severočeského poslance Jaroslava Foldyny, který se oblékl do kůže. Celé to může mít několik vysvětlení. Buď je panu hejtmanovi jedno, s kým si stoupne před fotoaparát, pak by to ale měl veřejně říct, aby varoval občany, kteří od svého politika očekávají nějakou osobní integritu.

Nebo je pan hejtman líný zjistit si, s kým se fotí. Je to možné. Protože když sdílel na svém facebookovém profilu článek z propagandistického proruského webu, zareagoval na kritiku takto: „Nemám čas a možnosti ověřovat zdroje.“

Anebo se Michal Hašek fotil s Nočními vlky úmyslně. Což by mimo jiné znamenalo, že mu nevadí stát vedle srpu a kladiva v rudé hvězdě, že mu nevadí stát vedle lidí, kteří nemají páru o spojenectví Hitlera a Stalina, vedle lidí, kteří považují krádež území cizího státu za prima nápad. A nevadí mu stát vedle lidí, kteří adorují stát, který jako náš spojenec v gulazích a celách připravil o život stovky československých občanů. A také mu nevadí stát pod vlajkou Doněcké republiky. Tedy ukrajinského území, kde běží válka za podpory Ruska.

Jak je to ve skutečnosti, se asi nedozvíme, uvedl Veselovský závěrem. „Protože pan hejtman je schopen v nouzi zatlouct i nos mezi ušima,“ dodal s poukazem na to, jak Hašek zapíral existenci schůzky u prezidenta Miloše Zemana, které se účastnil spolu s některými dalšími politiky ČSSD těsně po sněmovních volbách.

Terčem kritiky za to, že se vyfotografoval s Nočními vlky, se stal také poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).  Opakovaně ho za to kritizoval aktivista Jakub Janda z nevládní organizace Evropské hodnoty. Proti této kritice se ale Foldyna ohradil prostřednictvím svého facebookového profilu, když napsal: „Tak jsem se na Twitteru dozvěděl, jak mě kádruje Jakub Janda, známý to moralista tzv. Evropských hodnot a model pro gaye. Jo, jo, není tetování jako tetování,“ uvedl Foldyna. A přidal několik fotografií. Na jedné je jeho fotka, na níž pózuje s potetovanou paží a na další fotografii je nahý Jakub Janda, jak si drží v rukou vlastní přirození a na pravém prsu má tetování...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…