Nebudeme se s ním bavit. Lavrov přijel na summit, má smůlu

07.07.2022 8:56

Nebudeme s vámi mluvit. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pravděpodobně v Indonésii narazí na zeď mlčení. Ze strany Západu. Kvůli ruské válce proti Ukrajině. Právě z Ukrajiny mezitím přicházejí zprávy o tom, jak Rusové mučí ukrajinské zajatce. Své o tom ví zdravotnice Julia Pajevská, kterou Rusové zajali při dobývání Mariupolu. V zajetí od svých ruských mučitelů mimo jiné slyšela, že se celý svět musí podvolit velkému Rusku.

Nebudeme se s ním bavit. Lavrov přijel na summit, má smůlu
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

V Indonésii proběhne 7. a 8. července setkání zástupců dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa - G20 - a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už odletěl na Bali, aby se tu setkal s dalšími devatenácti vyjednavači. Německá ministryně zahraničí Annalene Baerbocková však tvrdí, že Lavrov nemá na jednání G20 co dělat, když se podílí na udržování ruské války proti Ukrajině.

„Je v zájmu nás všech zajistit, aby bylo mezinárodní právo respektováno a dodržováno. To je společný jmenovatel,“ uvedla Annalena Baerbocková v prohlášení před svým příjezdem na Bali.

Lavrov plánuje setkání s některými protějšky G20 na okraj summitu, uvedla ruská tisková agentura TASS, ale ministři včetně amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena a jeho německé kolegyně Baerbockové setkání s Lavrovem vyloučili. Mezitím tlačí ministryně zahraničí na Čínu, aby uplatnila svou roli v partnerských vztazích s Ruskem a nutila Kreml k ukončení agrese na Ukrajině.

Diskuse o energetické a potravinové bezpečnosti jsou na programu dvoudenního setkání, přičemž Rusko je obviněno z podněcování celosvětové potravinové krize a zhoršování inflace blokováním dodávek ukrajinského obilí. Rusko prohlásilo, že je připraveno umožnit neomezený vývoz obilí.

Mezitím se australská ministryně zahraničí Penny Wongová obrátila na čínské komunisty, aby uplatnili svůj vliv na ruského prezidenta Vladimira Putina plynoucího z neomezeného partnerství mezí Ruskem a Čínou, jež bylo vyhlášeno na letošních zimních olympijských hrách v Pekingu, a tlačili Kreml k ukončení válečné agrese na Ukrajině.

V projevu v Singapuru ve středu večer Wongová řekla, že je životně důležité, aby mocné země „uplatnily svůj vliv" na Putina, aby konflikt ukončil. „To zahrnuje Čínu jako velmoc, stálého člena Rady bezpečnosti [OSN] a její ‚no-limits partnerství‘ s Ruskem,“ prohlásila Wongová. „Uplatnění takového vlivu by velmi přispělo k vybudování důvěry v náš vlastní region. Tento region a svět nyní sledují kroky Pekingu ve vztahu k Ukrajině,“ dodala.

Slavná ukrajinská zdravotnice: Rusové říkají, že se celý svět musí podvolit velkému Rusku

Mezitím přicházejí z Ukrajiny zprávy o mučení zajatců. Toho se mají dopouštět ruští vojáci. Své o tom ví třiapadesátiletá zdravotnice Julia Pajevská, známá také pod přezdívkou Taira,  kterou Rusové zajali při dobývání Mariupolu. V zajetí prožila tři měsíce a teď se díky výměně zajatců opět mohla svobodně nadechnout. Psychickému i fyzickému mučení podle svých vlastních slov musela čelit prakticky ihned, jakmile 16. března padla do rukou ruských okupantů.

„Pět dní jsem neměla žádné jídlo a prakticky jsem nepila," řekla Pajevská v úterý CNN, téměř tři týdny poté, co byla 17. června propuštěna při výměně zajatců. Zneužívání, včetně bití, bylo podle ní „extrémní" a „celé ty tři měsíce se ani na minutu nezastavilo."

V zajateckém táboře umístěném na okupovaných územích prý ze strany proruských separatistů i ruských vojáků poslouchala, že je nacistka a že by pro ní bylo lepší, aby během bojů o Mariupol zemřela, aby nevěděla, co všechno se s ní stane teď. Když se však stále dokola odmítala přiznat k jakýmkoli údajnými nacistickým zločinům, jejichž spáchání jí okupanti podsouvali, ocitla se na samotce, kde byla k dispozici jen kovová palanda bez matrace.

„Řekli mi, že celý svět se musí podřídit velkému Rusku: ‚To je váš osud. Musíte to přijmout, prostě přestaňte vzdorovat'," předala světu slova svých ruských mučitelů.

Momentálně se zdravotnice léčí v jedné z ukrajinských nemocnic. Během zajetí zhubla nejméně deset kilo a její psychika dostala několik těžkých ran. Až se vyléčí, prý se na frontu nevrátí, protože má pocit, že by pro ukrajinské vojáky byla spíše přítěží. Místo toho hodlá přesvědčovat svobodný svět, aby Ukrajině poskytl zbraně, které potřebuje na obranu před ruským režimem. „Je to absolutně bezohledný režim, který chce ovládnout svět,“ zdůraznila.

Odmítla však prozradit, kde došlo k výměně zajatců a za koho byla vyměněna.

Když Rusové zahájili útok na Mariupol, byla to právě Pajevská, kdo dokázala natočit několik záběrů toho, jak vypadá takové ruské osvobozování od nacistů, jak to podávají ruská státní média. Paměťová karta se záznamy se se štěstím dostala na území západní Ukrajiny a celý svět tak mohl vidět, co Rusové ve skutečnosti páchají.

Teď ruské dělostřelectvo ostřeluje Solovjansk, ale ukrajinský generální štáb tvrdí, že se mu prozatím daří ruské útoky odrážet.

A ruský státní statistický ústav Rosstat tvrdí, že v čase války, která se v Rusku nesmí nazývat válkou, inflace v zemi stoupla ke 12 procent. V České republice inflace činí 16 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…