Nebudou nezávislé soudy, nebudou dotace. Už se o tom jedná. Jourová z rádia pohrozila Polsku

03.02.2020 19:42

Do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítala místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. Posteskla si nad situací v polské justici. Evropská komise má prý obavy, že tlak polské vlády na justici už je tak velký, že podle Jourové překračuje hranice právního státu. Na druhé straně se však Polska zastala a sdělila posluchačům, že Rusko vede proti Polsku trestuhodnou kampaň, které je třeba se postavit.

Nebudou nezávislé soudy, nebudou dotace. Už se o tom jedná. Jourová z rádia pohrozila Polsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Jourová se věnovala polské justiční reformě. „Mám veliké obavy, že parametry právního státu berou za své,“ okomentovala polskou justiční reformu dáma s důrazem na to, že disciplinární řízení, která má být možné vést se soudci, fakticky povedou k omezení jejich nezávislosti. Jak Evropská komise, tak Evropský soudní dvůr či Rada Evropy hledí na změny v polské justici s opravdu velkými obavami.

Současně uznala, že každý stát má právo dělat reformy justice. „Ale nerozumím tomu, jak daleko ta reforma měla dojít,“ zopakovala v trochu jiné podobě svou výhradu s tím, že ona reforma překračuje hranice nutné pro zachování právního státu.

Evropa podle ní potřebuje silné Polsko a stejně tak Polsko potřebuje EU. Stejně tak ale Polsko potřebuje nezávislé soudy a Jourová přiznala, že toto nedokáže zajistit. „Já samozřejmě nemohu zajistit bezpečnost polským soudcům, to je věc polského státu,“ konstatovala Jourová.

Existuje prý možnost, že pokud Polsko nezmění svůj přístup, přijde trest, trest v podobě svázání evropských dotací s povinností dodržování hodnot právního státu. „To je starší věc. Velmi vážně se o tom jedná. Je po tom poptávka mezi státy, které jsou čistými plátci do unijního rozpočtu, jež chtějí mít určitou pojistku,“ prozradila Jourová.

Ale když byla Jourová na návštěvě Polska, nezůstala jen u kritiky. Nabídla vládě ve Varšavě také pomoc, a to proti ruské kampani, která Polsko osočuje z podílu na odstartování druhé světové války. „To je trestuhodná záležitost, kde jsem nabídla pomoc, protože jsem zodpovědná za boj proti dezinformacím.“  

V závěru rozhovoru věnovala pozornost brexitu. S Velkou Británií by prý ráda udržela co nejlepší partnerství v oblasti bezpečnosti i v oblasti spolupráce institucí.

Nakonec konstatovala, že se EU z brexitu poučila. „Myslím si, že zrovna v mém portfoliu je řada věcí, které odrážejí zkušenost brexitu. Lidé si stěžovali, že mají málo možnost pozvednout hlas a vyjádřit se k některým věcem, tak na tom pracuji. A myslím si, že budeme pracovat i na posílení evropské demokracie, aby se občané necítili být příliš daleko od toho rozhodovacího procesu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…