Nebudou rysí hlídky! Ani multikulturní výchova! Programový ředitel hnutí DUHA protestuje v novinách proti změnám v rozpočtu

16.12.2017 9:04

Programový ředitel hnutí Duha Jiří Koželouh se zamyslel ve své glose v MF Dnes nad tím, že projednávání státního rozpočtu v nové Poslanecké sněmovně se podle něj změnilo ve festival prvotřídního absurdního populismu.

Nebudou rysí hlídky! Ani multikulturní výchova! Programový ředitel hnutí DUHA protestuje v novinách proti změnám v rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle Koželouha přistál na jevišti jako první novopečený poslanec ODS Jakub Janda. „Předložil návrh na převod sedmi milionů určených na podporu rovných příležitostí žen a mužů do položky na rozvoj sportu, tedy do zdaleka nejdotovanější neziskové činnosti vůbec. Otázka je, zda tím uráží víc ty, již se snaží ve veřejném zájmu vytlačit diskriminaci žen do propadliště dějin, nebo spíš samotné sportovní funkcionáře, kteří jsou zvyklí na poněkud štědřejší zvyšování darů od státu,“ podotkl úvodem Koželouh.

Následně si všímá návrhu Jana Zahradníka z ODS, jehož označuje jako reprezentanta odpůrců ochrany divoké přírody a milovníka stavebních pozemků v šumavském národní parku. „Ten pro změnu navrhuje vzít deset z třinácti milionů určených hlavně místním spolkům na malé projekty v oblasti ochrany přírody, ekologické výchovy či redukce odpadů. Možná chtěl poškodit větší organizace, jako je Hnutí DUHA, které v transparentních výběrových řízeních tohoto programu v minulosti několikrát uspělo (a několikrát také ne) s finančně malými projekty. Financovali jsme z něj například rysí hlídky pro ochranu této vzácné, užitečné a oblíbené šelmy,“ pozastavil se Koželouh.

Závěrem se pak Koželouh zaměřuje i na to, že z dílny ODS pochází i návrh na zrušení patnácti milionů na podporu vzdělávání národnostních menšin a multikulturní výchovu.

„Poslanci ODS, jež nyní často ráda káže o ohrožení demokracie, se tedy zároveň snaží podkopávat občanské aktivity, jež jsou nutnou součástí zdravé demokratické společnosti. Nezadají si tak se zástupci SPD, kteří chtějí škrtnout 200 ze 700 milionů na zahraniční rozvojovou spolupráci,“ uzavřel Koželouh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…