Nečas: Současné maturity jsou mrtvé, musí se změnit

12.06.2012 17:50

V úterý to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Rozhodnutí o tom, jak se státní maturitou pokračovat, by prý mělo padnout do podzimu. Možné změny připustilo i ministerstvo školství, po omezení maturit volají i někteří zástupci ODS a TOP 09. Letošní maturity se potýkají s řadou problémů, byl kvůli nim odvolán i šéf centra pro přípravu maturit Cermat Pavel Zelený.

Nečas: Současné maturity jsou mrtvé, musí se změnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Na druhé straně státní maturita jako taková má svůj význam. Má zajistit tři věci. Za prvé nepodkročitelný standard maturitního vzdělání, za druhé možnost srovnávat jednotlivé střední školy stejného typu a za třetí časem by měla nahradit i přijímací řízení na vysoké školy. Ani jeden z těchto parametrů touto státní maturitou nebyl splněn,“ sdělil premiér Nečas.

Rozhodnutí o změnách ve státních maturitách ale podle Nečase musí předcházet analýza dat, která během dvou let fungování projektu stát získal. Vláda podle něj musí zohlednit i to, že do státních maturit investovala více než miliardu korun a spuštění úplně nového projektu by vyžadovalo další náklady. „Ale tento model státních maturit je podle mého názoru mrtvý,“ dodal.

Po úplném zrušení jednotných maturit volá například poslanec ODS Boris Šťastný. „Vrátili bychom se opět k systému necentrálně řízených maturit. Stát by pouze stanovil určité vzdělanostní minimum, podle kterého by školy takové zkoušky připravovaly,“ míní Šťastný.

Ministerstvo považuje za důležité, aby maturita ve formě státní zkoušky probíhala i nadále. „Zda bude zachována v současné podobě, nebo dozná nějakých změn, bude výsledkem jednání odborné pracovní skupiny a zjištění auditu, který bude na Cermatu zahájen v nejbližších dnech,“ sdělila ČTK mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová.

Centrální zkoušky jen z didaktického testu

Omezit centrální zkoušku jen na didaktický test a ústní a písemné práce nechat v režii škol navrhuje TOP 09. „Projekt státních maturit určitě není úspěšným projektem, jak se nyní ukázalo. Nicméně v současné době jakékoliv nahrazování jiným projektem nepovažujeme za vhodné, ať už z finančního hlediska či kvůli chaosu, který by na středních školách nastal,“ nechal se slyšet předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Jednotné maturity se připravují od druhé poloviny 90. let, proces stál stovky milionů korun. Zrušení maturit v dohledné době by navíc nebylo tak jednoduché, do roku 2015 totiž platí smlouvy na služby související s fungováním maturit, například rozvoz testů do škol. Letos se ale snesla vlna kritiky na hodnocení slohů, kvůli příliš těžkému testu z matematiky se muselo zpětně zmírňovat hodnocení.

„Příliš možností nemáme,“ konstatoval senátor a dlouhodobý kritik jednotných maturit Marcel Chládek (ČSSD) s tím, že buď se celý projekt za 1,5 miliardy korun hodí do koše nebo se z něj ponechají jen testy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…