Nečas dorazil k výslechu, znovu se rozhodl nevypovídat

25.02.2014 11:53

Expremiér Petr Nečas měl v úterý vypovídat kvůli svému obvinění v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Policie viní Nečase z toho, že trojici bývalých poslanců ODS zajistil posty ve firmách se státní účastí výměnou za to, že se vzdají svého mandátu. K výslechu jej podle serveru Novinky.cz doprovázel jeho advokát Josef Lžičař.

Nečas dorazil k výslechu, znovu se rozhodl nevypovídat
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek ráno k výslechu v kauze Nagyová

Nečasovi hrozí kvůli uplácení jeden až šest let vězení. Podle vyšetřovatelů se trestného činu dopustil tím, že exposlancům ODS Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi nabídl lukrativní posty výměnou za jejich poslanecké mandáty, čímž umožnili vládě její další fungování.

Nečas ale obvinění dlouhodobě odmítá. „Vzhledem k tomu, že považuji toto obvinění za vykonstruované, politicky a osobně podjaté, samozřejmě s ním nesouhlasím, tak jsem podal poměrně obsáhlé zdůvodnění ve své stížnosti Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Dokud Nejvyšší státní zastupitelství nerozhodne o mé stížnosti, kde jsem poměrně podrobně popsal důvody, proč toto obvinění jako vykonstruované odmítám, tak k tomu nemám co dodávat," odpověděl Nečas při odchodu na dotaz serveru, zda na policii vypovídal.

Nečas se rozhodl nevypovídat do doby, než státní zastupitelství rozhodne o jeho stížnosti

„Posléze, co se seznámím s rozhodnutím Nejvyššího státního zastupitelství a odůvodněním tohoto rozhodnutí a po poradě se svým obhájcem, zvolím případný další postup," uvedl expremiér, který se nakonec rozhodl nevypovídat.

Policie chtěla stíhat i trojici bývalých poslanců, Nejvyšší soud to ovšem zamítl s tím, že členové dolní komory byli chráněni imunitou. V souvislosti se svým obviněním Nečas požádal o zopakování veškerých výslechů. Celé vyšetřování se tím může protáhnout, upozorňují Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…