Nečas odjel z Bruselu poražen, křičela opozice. A ODS se nedala

11.02.2013 17:56

Občanská demokratická strana premiéra Petra Nečase (ODS) dnes důrazně odmítla několik dní starou kritiku ČSSD, že předseda vlády nezvládl bruselské jednání o evropském rozpočtovém rámci na roky 2014 až 2020. Podle ODS může tvrdit, že si ČR mohla a měla vyjednat ještě více peněz, jen někdo, kdo nezná základní principy struktury unijního rozpočtu.

Nečas odjel z Bruselu poražen, křičela opozice. A ODS se nedala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Nečas na summitu EU po den trvajícím jednání evropských lídrů dosáhl toho, že ČR v příštím programovacím období získá v rámci takzvané kohezní politiky, zaměřené na pomoc chudším regionům, přes 20,5 miliardy eur (přes 517 miliardy korun). Na přímé platby českým zemědělcům by mělo jít 5,4 miliardy eur (136 miliard korun) ve stálých cenách roku 2011 a na podporu venkova dalších 1,9 miliardy eur (48 miliard korun). Česko bude v přepočtu na obyvatele čtvrtým největším příjemcem evropských peněz.

Podle ČSSD to ale nestačí, nejsilnější opoziční straně vadilo, že ČR má dostat přibližně o 160 miliard korun méně, než mohla vyčerpat v nynějším končícím období. "Myslím si, že je důležité říci, že Petr Nečas odjíždí z Bruselu poražen a s ním odjíždí poražena celá Česká republika," prohlásil v pátek Sobotka. V končícím sedmiletém rozpočtu měla země k dispozici zhruba 26,7 miliardy eur, tedy zhruba 680 miliard korun. Především v posledních letech se ale ukazovalo, že jejich čerpání je velmi problematické.

Nečas po jednání v Bruselu uvedl, že zvýšení prostředků pro ČR dosažené proti některým návrhům podoby dlouhodobého rozpočtu, umožnila česká hrozba vetem. S tou ČR přišla při příchodu na poslední jednání o rozpočtu poté, co nebyla spokojena s výsledky listopadové schůzky. Naopak podle ČSSD byl ale takový postup zbytečný, protože Nečase nikdo nebral vážně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…