Nečekané: Brusel se diví, jak se snesou ODS a Piráti

15.11.2021 12:52

Europoslankyně za hnutí ANO a místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová je podle svých slov zvědavá, jak může fungovat vláda ODS a Pirátů. „Jsou to nebe a dudy,“ poznamenala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Dita Charanzová.

Nečekané: Brusel se diví, jak se snesou ODS a Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí

Ta v rozhovoru mimo jiné uvedla, že respektuje výsledek voleb. „Hnutí ANO se i v opozici mobilizuje, připravujeme stanoviska pro to, co chystá vláda. Budeme velmi aktivní opozicí,“ poznamenala Charanzová, která se následně vyjádřila mimo jiné k návštěvě maďarského premiéra Viktora Orbána před sněmovními volbami v Česku. „Návštěvy Viktora Orbána v České republice byly v Bruselu vnímány se smíšenými pocity. Na druhou stranu jsem vysvětlovala kolegům, k čemu V4 je. I vznikající koalice chce budovat spolupráci v rámci Visegrádu,“ uvedla Charanzová, která podle svých slov velkou radost z Orbánovy návštěvy neměla. 

Andreji Babišovi to řekla. „On můj názor zná. Vyříkáváme si to spolu,“ dodala. 

Charanzová se následně vyjádřila i k možné vládě ODS a Pirátů. „Jsem sama zvědavá, jak bude vláda fungovat. Uvidíme. V Bruselu se mě všichni ptají, vůbec to nechápou. Nevím, jakou politiku chtějí naplňovat. V Evropském parlamentu rozhodně za jeden provaz netáhnou. Když se podívám na hlasování, třeba co se týče migrace nebo zelené politiky, tak konzervativní ODS a zelení Piráti jsou nebe a dudy. Piráti hlasovali pro to, aby byly povinné kvóty na přerozdělování migrantů, ODS byla razantně proti. Nerozumím ani tomu, že ministr zahraničí by měl být za Piráty a premiér za ODS. Hodně mě překvapilo, že Piráti dostali Černínský palác,“ poznamenala Charanzová.

V rozhovoru se Charanzová vyjádřila také k tomu, jaká je podle ní nálada Čechů vůči Evropské unii. „Samozřejmě vidím, když se dělají průzkumy veřejného mínění, že jsme po Britech jedněmi z nejeuroskeptičtějších. Vychází to z kritiky, že EU je v některých věcech pomalá. Hodně toho zasel Václav Klaus, který nadával na Brusel ve všem. Neseme si to s sebou. Je fér podívat se na poslední rok, kdy se nám podařilo vyjednat velký balík peněz, který do Česka přijde. Největší v historii. Pomůže Česku postavit se po pandemii na nohy,“ řekla Charanzová, že Babiš je sice k EU kritický, ale zároveň vždy říká, že EU je jediná alternativa, kterou máme.

Závěrem se pak vyjádřila k tomu, že Evropa hledá recept na rostoucí ceny energií. Jaký je podle ní recept pro Česko? „Jsou v tom dvě věci. Něco musíme udělat hned, pomoct domácnostem. EU nám musí uvolnit ruce, aby každý dělal po svém. Francouzi dávají šeky. Umím si představit, že bychom cílili na domácnosti, které mají nejvíc potíží. Druhý krok je, jaká je lekce pro budoucnost energetické politiky celé EU. Ukazuje se, že bychom se měli podívat, jestli bychom neměli víc diverzifikovat zdroje, energetická politika Česka je jiná než Německa nebo Francie. Jsem ráda, že se jádro bude uznávat mezi obnovitelné zdroje. I Francie změnila svůj postoj. Před dvěma lety nevnímali jádro, jako ho vnímají teď,“ uzavřela s tím, že zda bude Evropská komise akceptovat plán končící vlády na zavedení nulové DPH u energií na příští rok, se uvidí, jak se to vyjedná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …