Nečekané: Zeman se v Rakousku omluvil

04.04.2019 14:15

Českojazyčná Komenského škola ve Vídni za posledních deset let získala od radnice rakouské metropole v přepočtu zhruba 40 milionů korun. Dnes to na dotaz agentury APA uvedla vídeňská radnice. Podle informací Deníku N naopak škole finančně trvale nepomáhá Česká republika, neboť z Prahy přišly peníze na provoz naposledy v roce 1992. Zprávu převzala ČTK. Zeman se za svůj výrok omluvil.

Nečekané: Zeman se v Rakousku omluvil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Rakouska

Spor o financování školy vyvolal úterní komentář českého prezidenta Miloše Zemana, který na setkání s krajany na českém velvyslanectví kritizoval přítomného bývalého dlouholetého vídeňského starostu Michaela Häupla za to, že vídeňská radnice za jeho úřadování nedala škole „ani šilink“. Toto tvrzení se ukázalo být nepřesné a podle radnice se po prezidentově projevu ještě na ambasádě otázka financování objasnila.

Vídeňský radní pro vzdělání Jürgen Czernohorszky dnes agentuře APA řekl, že škola v roce 2009 dostala od města jednorázový stavební příspěvek jeden milion eur (25,6 milionu korun). Vedle této sumy Vídeň v letech 2014 až 2017, tedy během Häuplova mandátu, poskytla Školskému spolku Komenský na denní provoz vzdělávacích institucí 550.000 eur (14 milionů korun).

Spolek, který ve Vídni působí od roku 1872, provozuje školku, obecnou školu a reálné gymnázium. Na webu uvádí, že za téměř 150 let prošly školami Komenského desetitisíce žáků. V letošním školním roce je v jeho zařízeních zapsáno 539 dětí.

Šéf Školského spolku Komenský Karl Hanzl hned v úterý při setkání s krajany a následně i v rozhovoru s rakouským deníkem Der Standard upřesnil, že v roce 2009 zmíněnou jednorázovou podporu ve výši jednoho milionu eur škola od Vídně dostala.

Česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková ve středu vysvětlila ČTK, že prezidentovi před setkáním stručně sdělila, že Komenského škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím na mysli systémové a pravidelné příspěvky, nikoli jednorázové platby.

„Omlouvám se prostřednictvím přítomného starosty Vídně Michaela Ludwiga svému příteli Michaelu Häuplovi, kterému jsem nedávno dal státní vyznamenání, a kterého jsem na základě nesprávné informace, kterou jsem obdržel, zkritizoval. Prosím, pane starosto, abyste moji omluvu vyřídil. Za třicet let v politice je to moje druhá omluva,“ uvedl prezident Zeman na pracovním obědě ve Vídni. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

S omluvou přišla i velvyslankyně Ivana Červenková. „Nepřesné informace o financování školy jsem poskytla panu prezidentovi já. Hluboce se omlouvám,“ zdůraznila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…