Nechte sportovce být s politikou. Michal Dusík se neudržel po dotazech ze studia ČT

11.02.2022 14:37

Co politická stránka her? Na Kavčích horách padla nepříjemná otázka, ale i reportér ČT Michal Dusík i bývalá olympijská lyžařka Šárka Strachová rychle všechno uvedli na pravou míru.

Nechte sportovce být s politikou. Michal Dusík se neudržel po dotazech ze studia ČT
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Reportér ČR Michal Dusík se ve veřejnoprávním vysílání přihlásil o slovo. A hned na úvod prozradil, že čeští sportovci v zásadě plní, co se od nich očekávalo. Medaili získala Ester Ledecká i Martina Sáblíková. Ve chvíli, kdy bylo jasné, že na olympiádu nepojede Eva Samková, očekávání poklesla.

Diváci se od něj také dozvěděli, že sportovci i v Číně žijí v klasické olympijské vesnici, i když jsou ovlivněni pravidly covidu.

„To si myslím, že asi sportovcům vadí nejvíc, že oni vlastně z té covidové vesnice nemohou nikam jít. To je realita té covidové doby. I v Tokiu, kde prakticky nebylo možné opustit olympijskou vesnici,“ upozornil Dusík. „To je to, co proti jiným olympijským hrám je problém. I když je vesnice dobře postavena a dobře zásobena, ale on přece jen člověk si potřebuje vyčistit hlavu, jít na procházku. To v této situaci vůbec není možné,“ pokračoval sportovní redaktor.

Důrazně se sportovců zastal, když přišla řeč na politiku. Zdůraznil, že čeští sportovci přijeli do Číny podat co nejlepší sportovní výkon a ne hodnotit tamní režim.

„Nijak zvlášť zásadní téma to není. Mnohem spíš vnímají to, jaká se na ně snesla kritika od některých lidí, především na sociálních sítích, že měli ukázat, že nepojedou do komunistické Číny, že prostě nebudou na těchto hrách startovat, ale já si myslím, že jsou to sportovci, kteří by měli suplovat politiky, že by měli nějak suplovat to rozhodnutí, které padlo. Sportovci jsou tady na sportovním svátku, oni jsou tady, aby předváděli sportovní výkony. Pro ně to je ve většině případů vrchol kariéry. Myslím si, že není úplně správné obviňovat sportovce, že podporují čínský režim. To v žádném případě není pravda. To si myslím, že si má zodpovědět někdo jiný. Myslím, že tohle sportovce trochu mrzí,“ zaznělo ještě od Dusíka.

Novináři si prý mohou respirátory sundávat jen na pokoji a prakticky nemohou nikam odejít. Dostanou se jen na ta nejnutnější místa.

V podobném duchu se vyjádřila i lyžařka Šárka Strachová. I ona zdůrazňovala, že hledí na výkony českých sportovců, kvůli kterým je ochotná si i nastavit budík a vstát ve dvě hodiny v noci, ale politický rozměr olympiády ponechává stranou.

„To není něco, na co oni by měli sami vliv, nebo co by je mělo nějak zasahovat. Olympiáda byla určena, že bude v Pekingu. Teď už to nemá smysl řešit. Doufám, že se tím sportovci nedostávají pod nějaký tlak, nemá to na ně nějaké negativní vlivy,“ zaznělo od Strachové.„Tohle není věc sportovců, tohle je věc funkcionářů v olympijských výborech.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…