Nechystáme past pro opozici, hájí Peake redukci ministerstev

06.12.2012 18:46

Ve vládě se schyluje ke změnám, které patrně zasáhnou i další volební období. Jednou z nejviditelnějších je redukce ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu v ministerstvo hospodářství. Podle Karoliny Peake, předsedkyni LIDEM a vicepremierky pro boj s korupcí, jsou změny správnými kroky. „Rozhodně se nejedná o past pro opozici,“ popřela domněnky v Impulsech Václava Moravce.

Nechystáme past pro opozici, hájí Peake redukci ministerstev
Foto: LIDEM
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM – liberální demokraté Karolína Peake

 

V očích Peake je ministerstvo obrany složitým a komplikovaným rezortem, ke kterému prý chová respekt. Obavy by ale z jeho vedení neměla. „Myslím, že je předčasné se tímto zabývat, pan premiér mě ještě nejmenoval,“ odmítla naznačit, kdo by se v případě jejího nástupu do rezortu mohl stát jejím náměstkem a zda by jím zůstal náměstek bývalého ministra obrany Vlastimil Picek. Zdůraznila, že však nepatří k politikům, kteří nastoupí do rezortu a obmění veškeré osazenstvo, čímž jej často značně poškodí.

Nechtěla se vyjádřit ani k problémům, kterým ministerstvo obrany v současnosti čelí, jeho kritici například často poukazují na špatnou komunikaci s obcemi. „Pokud bych se stala ministryní obrany, jsem zastánkyně co nejširší komunikace, a to ještě před tím, než se informace vypustí do médií,“ prohlásila rozhodně.

Boj s korupcí nesmí utichnout

Ministerstvo obrany pod vedením Alexandra Vondry samo přišlo s několika návrhy možných redukcí, zejména v otázkách nákupů, kde musí panovat osobní zodpovědnost. A Peake by dle svých slov rád pokračovala v jeho šlépějích, v případě, že se do čela ministerstva skutečně postaví.

Česko si polepšilo ve vnímání korupce ve veřejném sektoru, z loňského 57. se vyšplhalo na 54. místo, ukázal výzkum organizace Transparency International. Tento výsledek Peake potěšil, nicméně upozornila na to, že je nutné neusnout na vavřínech a pokračovat v boji proti korupci dál, a to zejména definováním zákonu o financování politických stran. „Nejsem pyšná na to, že se termín dokončení tohoto zákona neustále odkládá,“ přiznala. „Mojí prioritou je věnovat přesné termíny a trvat na jejich dodržení.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…