Něco se stane, myslí si USA. A podnikly kroky ohledně Izraele

25.10.2023 7:46

Mezi Izraelci a Palestinci stále neopadá napětí. Na Izrael létají rakety už i ze syrského území a z Jemenu, kde probíhá občanská válka. Tuto jednu raketu však sestřelila vzdušná obrana Saúdské Arábie. Palestinská strana tvrdí, že ozbrojené síly Státu Izrael udeřily i v uprchlickém táboře Jenin, kde zemřeli 4 lidé a další byli zraněni. K Mezinárodnímu červenému kříži směřovala z Washingtonu jedna zvláštní prosba.

Něco se stane, myslí si USA. A podnikly kroky ohledně Izraele
Foto: Archiv MK
Popisek: Snímky z Washingtonu D. C.

Válka v Izraeli trvá již třetí týden a Izrael po salvách raket z pásma Gazy a střetům na libanonsko-izraelském pomezí, kde prý izraelské síly zničily zařízení na odpalování raket v tomto týdnu čelila raketovému útoku i ze syrského území. Podle serveru listu Jerusalem Post vyletěly ze syrského území dvě rakety, ale dopadly jen do otevřené krajiny. Sirény se ale rozezněly ve městech Neot Golan, kde žije asi 510 lidí, Bnei Yehuda, kde bydlí asi 1000 lidí a Givat Yoav, kde žije asi 700 lidí.

Izraelské ozbrojené síly podle listu Haarec odrážejí také pokusy teroristů z Hamásu infiltrovat území židovského státu z moře. Palestinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zemřelo 5300 Palestinců. 18 tisíc dalších prý bylo zraněno.

Podle palestinských zpráv byli ve středu časně ráno při útoku IDF v uprchlickém táboře Jenin zabiti asi čtyři Palestinci a 11 dalších bylo zraněno. IDF uvedla, že útok dronem byl proveden poté, co ozbrojení teroristé stříleli a házeli výbušniny na izraelské síly operující v uprchlickém táboře Jenin. Žádný izraelský personál nebyl při střetech zraněn. Nejméně jeden z Palestinců zabitých při útoku byl součástí palestinského Islámského džihádu. O situaci v táboře Jenin informoval Jerusalem Post.

List Wall Street Journal oznámil, že ozbrojené síly Saúdské Arábie sestřelily jednu z raket, která na Izrael mířila od Hútijských povstalců podporovaných v Jemenu Íránem.  

Mezitím se velvyslanec Izraele v USA Michael Herzog sešel se zástupci Mezinárodního červeného kříže a požádal je, aby se zapojily do jednání o propuštění 220 rukojmí, které palestinské hnutí Hamás uneslo 7. října během teroristického útoku na území židovského státu. O iniciativě Michaela Herzoga informoval server listu Times of Israel.

„Děkuji prezidentce Červeného kříže ve Spojených státech Gail McGovernové a zástupci Mezinárodního červeného kříže ve Spojených státech a Kanadě Patricku Hamiltonovi, kteří se se mnou dnes setkali, a děkuji organizaci za spolupráci s izraelskou vládou v této naléhavé humanitární otázce,“ řekl velvyslanec, který zdůraznil, že musejí být propuštěni všichni rukojmí. A dokud nebudou propuštěni, mělo by se alespoň dětem, které Hamás ukradl z území Izraele, dostat blahopřání k narozeninám, pokud je mají ve dnech, kdy jsou drženi teroristy.

Z Washingtonu také zaznělo, že na Blízký východ přiletěli členové jednotky s letouny F-16. Kam přesně stroje zamířily však Pentagon neřekl.

„To, co vidíme, je vyhlídka na výraznější eskalaci proti americkým silám a personálu v celém regionu ve velmi blízké budoucnosti pocházející z íránských partnerských sil a nakonec z Íránu,“ zaznělo ze strany Pentagonu s tím, že Američané využijí dostupné prostředky k tomu, aby ochránili své zájmy v tomto regionu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ze Sýrie údajně vyletěly dvě rakety na Izraelale nikdo to nemůže dosvědčit protože je nikdo neviděl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 25.10.2023 8:45:26
Izrael asi na popud USA hledá důvody jak rozšířit válku na Sýrii a Irán / i když z USA zní že není důkaz, že by Irán se nějak angažoval/. Evropa povede válku proti Rusku za řízení z USA, a Izrael povede válku proti komukoliv kdo se nskloní v arabském světě před USA

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…